Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Národnostné vášne: Maďari pohrebom nahnevali Rumunov!

Victor Ponta
Victor Ponta (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Víkendový pokus o znovupochovanie maďarského spisovateľa Józsefa Nyiröa pochádzajúceho zo Sedmohradska, ktorý spolupracoval s fašistickou stranou Šípové kríže Ferenca Szálasiho, odsúdil v nedeľu večer rumunský premiér Victor Ponta.

Nyiröa podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI plánovali pochovať v nedeľu v rumunskom Odorheiu Secuiesc, napokon z aktu po zásahu rumunských úradov bolo iba spomienkové zhromaždenie, na ktorom bol prítomný aj predseda maďarského parlamentu László Kövér.
      
"Víťazstvo je určené ľudu, ktorý má syna, ktorého ešte aj popol vzbudzuje strach,“ vyhlásil pred zhruba 2000 účastníkmi zhromaždenia Kövér. Podľa neho rumunská vláda vytiahla maďarskú kartu, aby odviedla pozornosť od vážnych problémov krajiny.
      
Ponta odsúdil pokus znovupochovať spisovateľa, ktorého považuje jeho vláda za nepriateľa Rumunska, antisemitu a sympatizanta fašizmu. Premiér Rumunska vyjadril znepokojenie aj v súvislosti s incidentmi, ktoré sa okolo tohto pokusu udiali. Urnu s popolom spisovateľa mal do Sedmohradska priniesť špeciálny vlak s maďarskými pútnikmi, čo však rumunské úrady zakázali a viaceré vozne vlaku kontrolovali.
      
Rumunská vláda naďalej odmieta pochovanie Nyiröa na rumunskom území a podporuje rozhodnutie prefekta župy Harghita, ktorý v súvislosti s povolením pohrebu inicioval správne konanie, píše sa vo vyhlásení zverejnenom rumunskou tlačovou agentúrou Agerpress.
      
Nedeľňajšie znovupochovanie spisovateľa, ktorý zomrel v španielskej emigrácii, sa nekonalo po tom, čo prefekt župy vyhlásil, že pôvodné povolenie na pohreb, ktoré malo formálne nedostatky, je neplatné až do ukončenia správneho konania.
      
Organizátori pohrebu – Úrad maďarského parlamentu a Nadácia za Székelyudvarhely (maďarský názov mesta Odorheiu Secuiesc) – oznámili, že chcú vyhovieť platným rumunským právnym normám, preto pohreb odložia a namiesto neho uskutočnia iba spomienkové zhromaždenie.
      
Podľa organizátorov za chybné povolenie nesie zodpovednosť primátor mesta Levente Bunta, ktorý kandidoval za Demokratické združenie rumunských Maďarov (RMDSZ).
      
Rumunský kabinet vo svojom vyhlásení ocenil umiernený postoj RMDSZ v tom, že sa nepripojilo ku „kampaňovej akcii extrémistov“. Rumunská vláda považuje za nutné, aby reagovala vyvážene a v európskom duchu na zrejmú provokáciu, ktorú spáchali extrémistické politické sily v kampani regionálnych volieb, píše sa v dokumente.
      
Rumunské vedenie tiež vyjadrilo poľutovanie, že predseda maďarského parlamentu László Kövér a predseda ultrapravicového opozičného Hnutia za lepšie Maďarsko-Jobbik Gábor Vona sa aj osobne podieľajú na tejto akcii a na podujatiach extrémistických politických síl.
      
„Naďalej si ctíme práva menšín v Rumunsku a sme v tejto oblasti odhodlaní konať v záujme dobrých vzájomných vzťahov. Neznamená to však, že strpíme gestá extrémistov, ktorých vedú iba volebné záujmy. Na extrémistické a provokačné činy budeme reagovať európskym spôsobom, v zmysle zákona a ústavy, rovnako, ako uplatňujeme aj práva menšín,“ napísal premiér Ponta.
      
Podľa jeho slov maďarskí politici, medzi nimi aj vyjadrenia predsedu maďarského parlamentu Kövéra, „nezapadajú do rámca dobrých susedských vzťahov Rumunska a Maďarska“, čo rumunský premiér chce pripomenúť aj na prvej schôdzke s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom.
      
Nyirö sa stal poslancom budapeštianskeho parlamentu po druhej Viedenskej arbitráži a podporoval až do konca Szálasiho, s ktorým spolu ušiel cez Rakúsko do Nemecka. Neskôr ho prijalo Francovo Španielsko, kde aj zomrel. Vydávanie jeho kníh zakázal maďarský aj rumunský komunistický režim.
      
Podľa maďarského ľavicového denníka Néspzava slávnostné znovupochovanie Nyiröa, ktoré organizuje maďarský parlament a zrejme sa podieľa aj na jeho financovaní, je z uvedených dôvodov škandálom. Navyše sa týmto krokom vážne zasahuje do komunálnych volieb v Rumunsku, napísal denník Népszava.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu