Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Merkelovej sa Orbánovo konanie nepozdáva, kritizuje zmeny v ústave

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemeckej kancelárke Angele Merkelovej sa nepáčia zmeny v maďarskej ústave, ktoré v pondelok napriek výhradám zo strany Európskej únie schválil tamojší parlament.

Podľa utorňajšieho vyhlásenia hovorcu nemeckej vlády Merkelová prijala správy z Budapešti "kriticky", pričom upozorňuje, že "obavy európskych partnerov a priateľov Maďarska by mali byť vnímané vážne". Vyjadril sa tak po stretnutí kancelárky s maďarským prezidentom Jánosom Áderom, ktorý pricestoval na štátnu návštevu Nemecka.

Maďarský parlament, kde koalícia premiéra Viktora Orbána disponuje dvojtretinovou väčšinou, v pondelok ústavu novelizoval štvrtýkrát od nástupu jeho vlády k moci v roku 2010. Medzi prijatými zmenami, ktoré vyvolávajú znepokojenie doma i v zahraničí, figuruje obmedzenie právomocí ústavného súdu ako aj opätovné zavedenie opatrení označených súdom za protiústavné.

Opozícia hlasovanie bojkotovala, zatiaľ čo Európska komisia iba niekoľko hodín pred ním vyzvala Maďarsko na dodržiavanie demokratických zásad. Obavy z nových ustanovení okrem Bruselu vyjadrila taktiež Rada Európy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu