Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Pápežovho komorníka zatkli za únik tajných dokumentov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VATIKÁN - Komorníka, ktorý slúžil v miestnostiach pápeža Benedikta XVI., dnes zatkli v súvislosti s vyšetrovaním úniku tajných dokumentov Svätej stolice, týkajúcich sa mocenských bojov v najvyššej rímskokatolíckej inštitúcii. Oznámil to dnes vysokopostavený vatikánsky zdroj.

Zdroj potvrdil správy talianskych médií o totožnosti zatknutej osoby. "Je to veľmi vážne," dodal predstaviteľ. Hovorcovia Vatikánu dnes už skôr oznámili, že vatikánska polícia zatkla osobu, ktorá prechovávala tajné dokumenty, ale nemohli ešte zverejniť jej postavenie ani totožnosť. Museli čakať na povolenie vatikánskych vyšetrovateľov.

Dokumenty, ktoré sa na verejnosť dostali pred niekoľkými mesiacmi prostredníctvom knihy talianskeho novinára Gianluigiho Nuzziho s názvom Jeho Svätosť, opisujú nielen mocenské boje vnútri cirkvi, ale aj detaily chodu Vatikánskej banky. Vatikán označil knihu za "trestuhodnú" a varoval, že voči zodpovedným osobám vyvodí právne kroky.

Pápež Benedikt XVI. na vyšetrenie prípadu vymenoval komisiu kardinálov, ktorá sa kauzou, v médiách známou pod označením "Vatileaks", zaoberá. Novinár Nuzzi okrem toho publikoval aj listy a obežníky Benedikta XVI. a jeho osobného tajomníka, čo podľa Vatikánu porušilo pápežovo právo na súkromie. Škandál pripravil o kreslo aj prezidenta Vatikánskej banky Ettoreho Gottiho, ktorého vo štvrtok odvolala dozorná rada.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu