Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Podozrivý pápežov komorník ostáva vo väzbe

Paolo Gabiele
Paolo Gabiele (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - O žiadosti obhajcov zadržaného pápežovho komorníka Paola Gabrieleho (46) na prepustenie tohto jediného podozrivého v kauze úniku dôverných vatikánskych materiálov na slobodu príslušný sudca ešte nerozhodol. Podozrivý tak zatiaľ zostáva vo vyšetrovacej väzbe, informoval dnes vatikánsky hovorca Federico Lombardi.

Podľa jeho slov by sa Gabriele mal v priebehu budúceho týždňa podrobiť ďalšiemu výsluchu, už tretiemu v poradí. "Našli sme konkrétne dôkazy a chceme zistiť, či odhliadnuc od Gabrieleho boli do toho zapletené aj ďalšie osoby," vyhlásil vatikánsky hovorca začiatkom týždňa.

Vtedy dôrazne poprel špekulácie o tom, že by pápežov komorník mal Svätej stolici poslúžiť ako "obetný baránok". Takáto úvaha nemá s realitou nič spoločného, zdôraznil. Ohradil sa i voči fámam, v zmysle ktorých by sa vyšetrovanie prípadu malo dotýkať aj dvoch kardinálov, štyroch-piatich laikov a jedného novinára. To nie je pravda, konštatoval a apeloval na médiá, aby boli pri podobných úvahách opatrné.

Gabrieleho, ktorý má dvojité vatikánske a talianske štátne občianstvo, zadržali 23. mája. Oficiálne vyšetrovanie pápežovho majordóma, ktorému v prípade potvrdenia viny hrozí osemročný trest väzenia, sa začalo pred viac ako týždňom. Uväznený komorník avizoval pripravenosť spolupracovať s vatikánskou justíciou, čo by mu ponechalo nádej na neskoršie omilostenie pápežom.

Novinár Gianluigi Nuzzi, ktorý dôverné informácie využil v knihe Jeho Svätosť, sa v rozhovore pre stredajšie vydanie nemeckého mienkotvorného denníka Süddeutsche Zeitung nechal počuť, že jeho dielo nebolo namierené ani proti pápežovi, ani proti viere alebo cirkvi. Podľa vlastných slov chcel odhaliť skutočnosti a vďaka tomu prispieť k zlepšeniu cirkvi. Zverejnenie materiálov chápal ako svoju novinársku povinnosť, dodal.

Aj keď pripustil, že v každej inštitúcii sú potrebné oblasti, ktoré patria do sféry nezverejňovania, súčasne poznamenal, že práve tie sa môžu stať "predsieňou pochybností a nedôvery", ako aj vydierania. Zo Svätej stolice podľa jeho názoru ešte nikdy neprenikli na verejnosť "tak autentické a relevantné dokumenty", takže ako novinár nemohol konať inak, ako ich zverejniť.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu