Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ďalší potravinovaný škandál: V Lidli predávali jedovatú poľskú ryžu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: bangla.pl)

BRNO - Jednu dávku dlhozrnnej ryže Tiradell Rice Parboiled dovezenej z Poľska musel stiahnuť z predaja obchodný reťazec Lidl. Balenie s hmotnosťou 400 gramov s minimálnou trvanlivosťou do augusta 2013 totiž obsahuje 2,5 krát viac olova, než povoľuje norma. Obchodná sieť už problematický výrobok stiahla z predaja.

"V odobratej vzorke analýza potvrdila množstvo 0,51 miligramu olova na kilogram, a potravina bola preto vyhodnotená ako nevhodná na ľudskú spotrebu," uviedol hovorca Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie. (SZPI) Pavel Kopřiva. Povolená hodnota je 0,2 mg/kg.

Balenie obsahuje štyri sáčky dlhozrnnej ryže, ktoré reťazcu dodala spoločnosť ROL-RYZ z poľskej Gdynie. O nevyhovujúcom výrobku informuje prostredníctvom letákov a na svojich webových stránkach aj Lidl. Zákazníci, ktorí si túto ryžu kúpili, ju môžu vrátiť na akejkoľvek predajni. Peniaze im budú vrátené.

Odberatelia poľských výrobkov sú tento rok zavalení správami o nekvalitných potravinách, ktorú vo februári odštartovala takzvaná soľná aféra. Firmy zapletené do tohto škandálu predávali technickú soľ označenú ako jedlú veľkovýrobcom údenín, spracovateľom rýb, mliekarňam aj pekárňam.

Povesť poľských potravín utrpela ďalšiu vážnu ranu v marci, kedy tamojšia polícia zadržala desiatky ton prášku zo sušených skazených vajec. Obsahoval niekoľkostonásobne viac nebezpečných baktérií, než povoľujú normy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu