Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Les samovrahov: Najprv prízraky, teraz mŕtvi ľudia visiaci zo stromov!

Jedna z obetí
Jedna z obetí (Zdroj: YouTube)

PRAHA - Na prvý pohľad pôsobí les Aokigahara ako veľmi romantické miesto, ale v skutočnosti skôr pripomína nejaký japonský horor. Ročne sa v ňom totiž zabije až sto ľudí, ktorí už nemajú chuť žiť.

Problematika samovraždy prelína japonskú históriu od nepamäti. Či už išlo o samurajov, ktorí si rozrezávali bruchá alebo známych pilotov kamikadze, až po súčasnosť. Dnes sa Japonci najčastejšie zabíjajú na úpätí najslávnejšej japonskej hory Fudži. Úrady tu každý rok nájdu asi stovku ľudí, ktorí si dobrovoľne zoberú život.

Prečo sem miestni obyvatelia odchádzajú zomrieť, nie je dodnes úplne jasné, ale zrejme za to môže jedna vplyvná kniha. Celý fenomén už 25 rokov skúma miestny geológ Azusa Hayano, ktorý o ňom natočil aj dokument. On osobne objavil v lese najmenej stovku mŕtvych tiel, ale ani on netuší, prečo sa z hustého a krásneho lesa stalo miesto smrti. Najviac mŕtvol sa našlo v srdci lesa, na mieste nazvanom juka, čiže more stromov.

Ľudia si so sebou do Aokigahary prinášajú predmety, ktoré symbolizujú spomienku na blízkych, ale najčastejšie pri ich telách ležali odkazy na nešťastnú lásku. A práve tu treba hľadať spojitosť s vyššie spomínanou knihou. Ide o román Nami na to, ktorý v roku 1960 vydal spisovateľ Seichō Matsumoto. Kniha končí tým, že dvojica nešťastne zamilovaných mladých ľudí odchádza spáchať spoločnú samovraždu práve do spomínaného lesa. Príbeh sa stal kultovou záležitosťou a veľa mladých Japoncov chce svoje vzory napodobniť.

Podľa mnohých náznakov sa však stal prales miestom smrti už oveľa skôr. Stredoveké príbehy ho spájajú s démonmi a prízrakmi, v 19. storočí zasa slúžil ako miesto ohavnej tradície nazvanej ubasute. Spočívala v tom, že mladí muži odnášali do Aokigahary svoje matky, potom ich opustili a vyčerpané ženy v lese osamelo umierali.

Aokigahara patrí na zozname miest, kde dochádza k najviac samovraždám, na druhé miesto. Prekonáva ho len jediné miesto - most Golden Gate v San Franciscu, kde sa každým rokom pokúsi zabiť asi 1500 ľudí. Informácie priniesol portál national-geographic.cz.

Zábery nie sú vhodné pre slabšie povahy

Hrôzostrašný les

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu