Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Fico v Bruseli presviedčal, že jeho vláda nebude iba škrtať

Robert Fico a José Manuel Barroso
Robert Fico a José Manuel Barroso (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Predseda vlády SR Robert Fico zhrnul svoje dnešné stretnutia s predstaviteľmi európskych inštitúcií ako podstatné z hľadiska vzťahov Slovenska s Európskou úniou, najmä v rovine ekonomickej a finančnej.

"Všetky tri stretnutia, či už u podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča, predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza alebo u predsedu Európskej komisie Josého Manuela Barrosa potvrdili, že je absolútna nevyhnutnosť ozdravovať verejné financie na Slovensku," uviedol Fico v úvode svojej zhrňujúcej prezentácie o výsledkoch dnešných rokovaní v Bruseli.
      
Svoje slová o potrebe konsolidácie stavu štátnej kasy podporil tvrdením, že ekonomický vývoj si v roku 2012 vďaka zlému hospodáreniu vlády Ivety Radičovej vyžaduje prijímanie okamžitých opatrení už v tomto roku.
      
Fico dodal, že európski predstavitelia mu naznačili, že rozpočtový deficit, ktorý naplánovala predošlá vláda vo výške 4,6 percenta, nebude možné dodržať, keď sa tohtoročný deficit priblíži k hranici päť percent. Premiér v tejto súvislosti naznačil, že jeho vláda chce ušetriť v najbližších 18 mesiacoch, do konca roka 2013, sumu 1,5 miliardy eur, aby Slovensko splnilo voči EÚ záväzok na dosiahnutie rozpočtového schodku pod tri percentá HDP.
      
"Za vládu SR som jasne definoval postoj, že sa nemôžeme orientovať len na škrty, ale že nám záleží na podpore rastu a tvorbe pracovných miest,"
povedal Fico na okraj všetkých svojich rokovaní s predstaviteľmi inštitúcií EÚ. Zároveň však priznal, že jeho kabinet chystá nevídanú reformu šetrenia vo verejnej správe, "všade, kde sa to len dá."
      
Premiér SR uviedol, že vyslovil podporu návrhu rozpočtu EÚ pre rok 2013, ako aj podporu pre budúcu finančnú perspektívu únie na obdobie 2014-2020, lebo oba tieto dokumenty sú postavené na rozvojových projektoch, čo je aj v záujme Slovenska.
      
V tomto smere si premiér Fico vie predstaviť spoluprácu krajín Vyšehradskej štvorky, keď spoločný postup a efektívnosť regionálnej spolupráce by boli nápomocné v procese jednomyseľného schvaľovania rozpočtových projektov EÚ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu