Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Európske firmy sa rútia do priepasti: Tak prečo je Rakúsko výnimka?

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Nemecký denník Deutsche Mittelstands Nachrichten informoval, že od začiatku roka 2012 skrachovalo v SRN a vo Francúzsku okolo 17 360 stredne veľkých firiem pre dlžoby vo výške 14,7 miliardy eur. Rekord však drží Španielsko, kde sa vlani dostalo na dno až vyše 30-tisíc spoločností. Zdá sa však, že existuje európska krajina, ktorá našla recept, ako tomu zamedziť.

Nemecký denník Süddeutsche Zeitung upozornil, že na vine nie je kríza, ale najmä neschopné vedenie podnikov a dlhodobé chyby manažmentu. Namiesto toho, aby sa prispôsobili novým trhovým trendom, náhle deficity začali vyrovnávať zdanlivo výhodnými pôžičkami. Tým došlo k plazivému zadlžovaniu stredných podnikateľských vrstiev v miliardách eur.

Tomuto trendu sa však s prehľadom bráni hlavne Rakúsko. Viedenskí bankoví manažéri sa riadia heslom: "Lepšie nenechať zlý podnik vôbec vzniknúť, ako ho nechať skrachovať!" Tým automaticky zablokujú pôžičky tam, kde nie je nádej na úspech. Rakúske podniky väčšinou prosperujú, a tým zaručujú minimálnu nezamestnanosť, na rozdiel od Španielska alebo Portugalska, kde je každý štvrtý občan bez zamestnania alebo smeruje k jeho strate. Na rozdiel od Grécka alebo Írska majú Rakúšania skvele prepracovaný turistický priemysel, ktorý v praxi funguje už celé desaťročia. Informoval portál reflex.cz.

"Sme malá zem a nemôžeme si dovoliť zakladať podniky, kde nie je zaručený maximálny zisk. Ak by každý podnikateľ na tomto svete urobil zo svojho podnikania v prvom rade hobby a životné poslanie, žiadne krachujúce firmy by neexistovali," citoval viedenský týždenník City výrok tamojšieho podnikateľa R. Dollingera, ktorým by sa mohli pokojne riadiť aj slovenskí obchodníci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu