Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Hospodárska situácia v Maďarsku je zlá, tvrdia nemecké firmy

György Matolcsy, maďarský minister hospodárstva
György Matolcsy, maďarský minister hospodárstva

BUDAPEŠŤ - Dve tretiny nemeckých a rakúskych investorov v Maďarsku vyjadrujú "veľkú nespokojnosť" s hospodárskou politikou tamojšej vlády. Vyplýva to z prieskumu, o ktorom informovalo v pondelok zastúpenie nemeckej obchodnej komory v Maďarsku.

 

 

V regionálnom zozname obľúbených destinácií sa Maďarsko zosunulo na 10. miesto, kým ešte v roku 2011 patrila krajine medzi nemeckými investormi štvrtá priečka. Kroky vlády premiéra Viktora Orbána hodnotí negatívne 87 percent respondentov. "Prakticky nikto z (200) účastníkov nevyjadril spokojnosť ... tento názor zdieľajú s malými odchýlkami všetky odvetvia," uviedla nemecká obchodná komora vo vyhlásení. Podľa údajov komory pochádzala asi štvrtina účastníkov prieskumu z iných európskych krajín ako Nemecko, väčšinou z Rakúska. 
 
Maďarská vláda presadila najvyššiu bankovú daň v rámci EÚ a mimoriadne zdanila aj zisky telekomunikačných a energetických spoločností, ako aj obchodných reťazcov. Vláda fakticky zoštátnila súkromné penzijné fondy a veľké straty bankám spôsobil program predčasného splatenia hypotekárnych úverov v cudzej mene pri výrazne nižšom ako trhovom kurze. Neštandardné opatrenia zasiahli najmä odvetvia, v ktorých prevládajú zahraniční vlastníci. 
 
Najväčším zdrojom zahraničných investícií v Maďarsku je Nemecko. Podiel respondentov, ktorý by opäť investovali v tejto krajine, však aktuálnom prieskume nemeckej obchodnej komory klesol na 71 percent z vlaňajších 83 percent. Názor, že situácia v maďarskej ekonomike je "zlá" vyslovilo 68 percent respondentov, kým v minuloročnom prieskume to bolo 44 percent .
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu