Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Orbán obvinil Európsku úniu z vydierania

Viktor Orbán
Viktor Orbán

BUDAPEŠŤ - Vznášanie politických podmienok na rokovaniach o záchranných pôžičkách zo strany Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného menového fondu (MMF) je "vydieranie". Vo štvrtok to vyhlásil maďarský premiér Viktor Orbán. Zatiaľ k tomu podľa neho neprišlo, Brusel však s touto myšlienkou "flirtuje", čo je "neakceptovateľné a nepredstaviteľné".

 

Maďarský premiér narážal na množiace sa hlasy z prostredia EÚ, ktoré hovoria o tom, že poskytnutie ďalších úverov by malo byť podmienené zmenami vo viacerých sporných zákonov z dielne Orbánovej vlády. "Vytváranie politických podmienok - napríklad pokiaľ ide o súdny systém - by bolo vydieraním," vyhlásil šéf jednofarebného maďarského kabinetu tvoreného Orbánovou stranou Fidesz. Brusel však "zatiaľ neprekročil rubikon," dodal premiér. Poukázal pritom na krajiny ako Egypt, Pakistan alebo Bielorusko, ktoré dostali pôžičky od MMF výhradne na základe splnenia finančných kritérií. 

Maďarsko ešte vlani v novembri požiadalo MMF a EÚ o poskytnutie pôžičky vo výške 15 až 20 miliárd eur. Jedným z dôvodov bol aj fakt, že forint oproti euru historicky oslabil, čo vláde v Budapešti rapídne predražilo náklady na splácanie úverov. Brusel však novú pôžičku podmieňuje zmenou kontroverzných Orbánových reforiem, ku ktorým patrí aj zníženie dôchodkového veku v prípade sudcov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu