Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Titanic sa potopil pred sto rokmi, na mieste potopenia sa konali bohoslužby

Pasažieri lode MS Balmoral si obete katastrofy pripomenuli na rovnakom mieste. Zobraziť galériu (5)
Pasažieri lode MS Balmoral si obete katastrofy pripomenuli na rovnakom mieste. (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Svet si v nedeľu pripomína 100. výročie potopenia najslávnejšej výletnej lode v histórii - Titanicu. Spomienkové podujatia sa pri tejto príležitosti budú konať na rôznych miestach planéty. Patrí medzi ne aj paluba lode MS Balmoral, ktorá imituje osudnú plavbu Titanicu.

Jej pasažieri si obete katastrofy pripomenú na rovnakom mieste, kde sa loď pred sto rokmi potopila. Na obete nešťastia budú spomínať aj v severoírskom Belfaste, kde slávne plavidlo vyrobili. Ceremónie sú však naplánované aj v iných mestách, ktoré s Titanicom nemajú nič spoločné, vrátane Las Vegas alebo Singapuru.

Titanic sa potopil počas svojej prvej plavby z anglického Southamptonu do New Yorku v noci zo 14. na 15. apríla 1912. Po náraze na veľký ľadovec sa poškodil jeho plášť, takmer 270-metrové plavidlo začalo naberať vodu a po takmer troch hodinách zmizlo pod hladinou. Pre nedostatočný počet záchranných člnov našlo svoju smrť v ľadových vodách Atlantiku viac ako 1500 z 2200 ľudí na palube. Vrak Titanicu ležiaci v hĺbke 3800 metrov a približne 600 kilometrov od kanadského pobrežia objavili v roku 1985 vďaka pokroku v oblasti vývoja ponoriek.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu