Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Príprava Česka na poriadne problémy: Obavy z nepokojov v Európe!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky.sk)

PRAHA - Česko môže v nasledujúcich rokoch čeliť poriadnym problémom. Podľa informácií, ktoré zazneli na prípravnej diskusii ku vzniku novej Obrannej stratégie ČR, sa krajina obáva napríklad napätia a nepokojov v dosiaľ pokojnej Európe.

Česko podľa záväzku vlády aj Ministerstva obrany čaká revízia jedného z hlavných strategických materiálov - obrannej stratégie. Jej tvorcovia chcú reagovať na nové hrozby a vniesť poriadok do obranného plánovania. Aká bude konečná podoba a dopad stratégie, zatiaľ nemožno predvídať.

Jej tvorenie však rozhodne ovplyvní reálna obava z napätia a konfliktov v Európe, ktoré môže vyvolať prípadný krach "faktickej európskej federalizácie a koniec eura". S hrozbou, ktorá donedávna patrila do ríše fantázie, treba vážne počítať.

Medzi ďalšie faktory, na ktoré by sa v budúcnosti Česká republika malo pripraviť, patrí víťazstvo islamistických strán vo voľbách v krajinách, kde padli pri arabskej jari dlhoročné vlády, náboženské strety (najmä islamu s kresťanstvom), migračné vlny či narastajúcu hrozbu kybernetických útokov .

Bezpečnostná komunita taktiež už dlhšiu dobu rieši niečo, čo široká verejnosť zatiaľ príliš nevníma. A to, že pozornosť Ameriky od Európy sa odvracia práve v čase, keď podiel výdavkov európskych krajín NATO na obranu klesol z 50 na 25% a sľúbené dve percentá HDP v Aliancii na obranu dávajú len USA, Británia a Grécko. Inými slovami - NATO dáva na obranu čím ďalej tým menej peňazí, USA sú stále vzdialenejšie okrem Európy sa stále viac obracajú k Číne.

Spomínané Grécko sa stalo jednou z tém stretnutia najmä kvôli hospodárskej kríze a nedávnemu masívnemu zbrojeniu v súvislosti s regionálnou rivalitou s Tureckom. "Ekonomické kolapsy sa už netýkajú len vzdialených krajín, ale aj našich spojencov. Svet nedospel k mierovému spolužitiu a v ďalších päťdesiatich rokoch to nepredpokladáme," pripomenul jeden z účastníkov diskusie.

"Českých občanov momentálne prirodzene trápi viac cena vajec  a benzínu ako národná obrana. Už v druhej polovici tohto roka však reálne hrozí, že armáda bude zabezpečovať len tie najnutnejšie úlohy súvisiace s ochranou vzdušného priestoru Českej republiky a zahraničných misií. Ak trend škrtov v obrane nezvrátime, budeme čoskoro nútení priznať, že sme v zabezpečení obrany krajiny zlyhali," povedal zástupca náčelníka generálneho štábu generálmajor Peter Pavol.

Vojnu v blízkosti Česka si určite nikto z obyvateľov ani predstaviteľov štátu nepraje. Výdavky na armádu v čase mieru ale jednoducho mnohí ľudia považujú za zbytočné a protestujú proti nim.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu