Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kríza sa zďaleka nekončí: Portugalsko sa tento rok stane ďalším Gréckom!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

FRANKFURT NAD MOHANOM - Portugalsko sa do konca tohto roka dostane do rovnakej dlhovej krízy ako Grécko. V rozhovore pre nemecký časopis Der Spiegel to predpovedal známy analytik a generálny riaditeľ investičného fondu Pimco Mohamed El-Erian. Dodal, že tento rok takisto ukáže, či sa eurozóna rozpadne alebo zmenší.

Rozpad eurozóny je síce podľa El-Eriana "menej pravdepodobný, ale rozhodne ho nemožno vylúčiť". Eurozóna by sa podľa neho mohla dostať z krízy veľmi rýchlo, keby sa jej členovia "konečne chopili iniciatívy". "Je tu veľa peňazí, ktoré stoja stranou a čakajú, čo sa stane," povedal.

Portugalsko sa vlani v apríli stalo po Grécku a Írsku treťou krajinou eurozóny, ktorá musela požiadať o zahraničnú finančnú pomoc. Krajina sa dohodla s Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom na záchrannej pôžičke v objeme 78 miliárd eur.

Analytik predpokladá, že pomoc pre Portugalsko bude nedostatočná a Lisabon bude nútený požiadať EÚ a MMF o ďalšie peniaze. "Potom nastane veľká debata o tom, ako túto finančnú záťaž rozdeliť medzi EÚ, veriteľov MMF a Európsku centrálnu banku," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu