Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VIDEO Najväčšia letecká katastrofa v dejinách: Zahynulo 583 ľudí!

O život prišlo vyše 500 pasažierov Zobraziť galériu (2)
O život prišlo vyše 500 pasažierov

LAS PALMAS - Najhoršia letecká katastrofa všetkých čias, pri ktorej zomrelo 27. marca 1977 na Kanárskych ostrovoch 583 ľudí, bola podľa záverov vyšetrovania dôsledkom ľudského zlyhania. Podpísalo sa na nej ale tiež nepriaznivé počasie a predchádzajúci teroristický útok na susednom ostrove Gran Canaria, kvôli ktorému bolo na letisku na ostrove Tenerife oveľa rušnejšie než obvykle.

Na runwayi sa tak o piatej hodine popoludní ocitli dva veľkokapacitné Boeingy 747, ktorých posádky sa chystali k štartu. Stroj spoločnosti Pan Am, na ktorého palube bolo 396 ľudí, sa ale ešte nestačil uhnúť na susednú dráhu, keď sa kapitán holandského Jumbo Jetu rozhodol v hustnúcej hmle odštartovať, hoci mu to riadiaca veža ešte nepovolila.

Až na poslednú chvíľu si všimol, že sa jeho boeing vo farbách KLM plnou rýchlosťou rúti do boku druhého lietadla, zrážke už ale nešlo nezabrániť. Posádka síce ešte stihla lietadlo zdvihnúť do vzduchu, podvozkom a motormi, ale "skalpovala" americké lietadlo a po 150 metrov dlhom skoku holandský boeing plný paliva po náraze na zem explodoval.

V jedinom okamihu tak zomrelo všetkých 249 ľudí na jeho palube. Väčšie šťastie mala časť cestujúcich a posádky v americkom stroji. Jeho piloti si totiž tiež všimli blížiace sa nebezpečenstvo, pridali plyn a zachránili tak životy 61 ľudí v prednej časti "747".

Simulácia zrážky

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu