Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

EP: Fond solidarity aj pre postihnutých povodňami

Budova Európskej komisie
Budova Európskej komisie

BRATISLAVA - Európsky parlament dnes uznesením požiadal Európsku komisiu, aby po tom, ako krajiny postihnuté povodňami predložia plány obnovy, bezodkladne prijala kroky na zabezpečenie čo najrýchlejšieho, najúčinnejšieho a najpružnejšieho sprístupnenia požadovaných finančných zdrojov prostredníctvom Fondu solidarity Európskej únie.

Komisia má byť podľa europoslancov i prístupná a pružná pri rokovaniach s vnútroštátnymi a regionálnymi orgánmi o revízii regionálnych operačných programov na roky 2007 – 2013 financovaných z európskeho fondu regionálneho rozvoja a európskeho sociálneho fondu ako aj Kohézneho fondu. K tejto revízii má EK podľa europarlamentu pristúpiť "čo najskôr". Uznesenie tiež vyzýva komisiu, aby zohľadnila rozdiely medzi postihnutými regiónmi, ktoré pozostávajú z horských oblastí a oblastí na brehu riek, s cieľom pomôcť ich obetiam najlepším možným spôsobom.

Keďže v rôznych členských štátoch Európskej únie došlo k veľkej prírodnej katastrofe v podobe záplav, poslanci EP vyzvali na prehodnotenie politiky využívania pôdy a zvýšenie kapacity infraštruktúry na riadenie povodní ako aj na rýchle sprístupnenie finančných zdrojov prostredníctvom Fondu solidarity. Uznesenie EP spomína povodne v Poľsku, Českej republike, na Slovensku, v Maďarsku, v Nemecku, Rakúsku a Francúzsku a vyjadruje svoj súcit a solidaritu s regiónmi, ktoré katastrofa postihla.

Členské štáty EP vyzval, aby splnili požiadavky stanovené v smernici EÚ o povodniach a realizovali ich. Požaduje sa najmä, aby sa pri riadení územného plánovania "prihliadalo na povodňové rizikové mapy", pričom europarlament zdôrazňuje, že "účinné predchádzanie povodniam musí vychádzať z cezhraničných stratégií". Parlament preto nabáda susedné členské štáty, aby posilnili spoluprácu pri predchádzaní prírodným katastrofám a týmto spôsobom zaistili čo najlepšie využitie finančných prostriedkov EÚ vyčlenených na tento účel.

Európsku komisiu a členské štáty EP vyzval, aby čo najskôr podporili oblasti postihnuté hospodárskymi a sociálnymi dôsledkami katastrofy. Uznesenie ďalej pripomína, že "na pružnejšie a účinnejšie riešenie problémov spôsobovaných prírodnými katastrofami je absolútne potrebné nové nariadenie o Fonde solidarity EÚ", vychádzajúce z návrhu EK. Kritizuje preto, že Rada návrh zablokovala, hoci Parlament prijal svoju pozíciu veľkou väčšinou už v prvom čítaní v máji 2006. V tejto súvislosti poslanci "naliehavo žiadajú belgické predsedníctvo Rady a Komisiu, aby bezodkladne hľadali riešenie s cieľom obnoviť revíziu tohto nariadenia a vytvoriť silnejší a pružnejší nástroj schopný účinne reagovať na nové výzvy vyplývajúce z klimatických zmien".

O pomoc a solidaritu pri odstraňovaní následkov povodní požiadala počas rozpravy i europoslankyňa za KDH Anna Záborská. "Človek nedokáže rozkázať prírodným živlom. Spoločenstvo ľudí, ktorých spája puto solidarity, sa však dokáže vyrovnať s každou prírodnou katastrofou. Prijatím predkladanej rezolúcie vyšleme jasný signál, že Európa nie je len právna konštrukcia či neosobný trh, ale predovšetkým fungujúce spoločenstvo národov, ktoré si pomáhajú v núdzi. Bude to signál, že Európa má nielen hlavu, ale aj ľudské srdce. Keď hovorím tieto slová, na Slovensku opäť vytrvalo prší,“ uviedla Záborská.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu