Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Beštia z Toulouse je po smrti: Sniper ho strelil do hlavy pri skoku z okna!

Merah stihol pred smrťou postreliť policajtov Zobraziť galériu (9)
Merah stihol pred smrťou postreliť policajtov (Zdroj: SITA)

TOULOUSE - Mohamed Merah, Francúz alžírskeho pôvodu, podozrivý zo zastrelenia troch detí a rabína v židovskej škole v meste Touluouse, ako aj troch francúzskych vojakov, je mŕtvy. Oznámila to televízia France 24 s odvolaním sa na policajné zdroje.

15:45 Meraha, ktorý sa priznal k radikálnym islamom inšpirovaným zabitiam, polícia zastrelila strelou do hlavy. Dnes to oznámil francúzsky prokurátor Francois Molins. Uviedol, že mladík filmoval všetky tri svoje útoky z uplynulých dní, pri ktorých zabil tri židovské deti, rabína a troch výsadkárov. Prokurátor dodal, že "sa urobilo všetko pre to, aby ho zatkli živého".

15:27 Celkovo bolo na mieste podľa polície vystrieľaných 300 nábojov. Minister vnútra Claude Guéant citoval jedného z policajtov, ktorý konštatoval, že nikdy nezažil pri zásahu podobný rozmer násilia. Merah mal podľa vyšetrovateľov pod oblečením nepriestrelnú vestu.

12:55 Mohamed Merah sa pred svojou smrťou skryl v kúpeľni bytu, v ktorom sa predtým zabarikádoval. Povedal to dnes na improvizovanej tlačovej konferencii vysielanej televíziou France 24 francúzsky minister vnútra Claude Guéant.

Keď sa vzápätí zásahové komando pokúšalo umiestnením kamery do kúpeľne zistiť, či sú v byte nejaké známky života, Merah vyšiel "strieľajúc zo všetkých zbraní", ktoré mal. Na policajtov spustil paľbu predtým, ako vyskočil z okna bytu. Na zem dopadol podľa médií mŕtvy, dodal minister.

Na miesto zásahu prišiel aj francúzsky minister vnútra

Beštia z Toulouse je
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Beštia z Toulouse je
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

12:15 Merah vraj z kúpeľne vyrazil s niekoľkými zbraňami. Keď sa snažil uniknúť oknom, stále strieľal z jednej z nich.

Beštia z Toulouse je
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

12:05 Francúzsky minister vnútra potvrdil, že je Mohammed Merah mŕtvy. Snažil sa údajne zachrániť skokom z okna.

11:55 Na miesto dorazila ambulancia a hasiči. Zdravotníci zamierili dovnútra s nosidlami.

Beštia z Toulouse je
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Beštia z Toulouse je
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

11:44 Francúzske médiá hlásia, že zásah si vyžiadal troch zranených policajtov. Jeden je ranený ťažko. Podľa Reuters polícia použila na paralyzovanie Meraha plyn.

11.20 Príslušníci francúzskej elitnej policajnej jednotky vnikli dnes do domu, kde sa zabarikádoval strelec podozrivý zo zabitia troch detí a jedného rabína. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na francúzske médiá, ktoré citovali zdroje vyšetrovateľov.

10:48 Výbuchy boli podľa očitých svedkov oveľa silnejšie, ako pravidelné menšie explózie náloží, ktoré odpaľovala polícia v okolí päťposchodovej bytovky s cieľom unaviť Mohameda Meraha a prinútiť ho, aby sa vzdal.

10.30 Pri obliehanom apartmánovom komplexe sa ozvali tri hlasné explózie, informuje agentúra Reuters. Podrobnosti nie sú známe.

09:51 Televízia BFM hlási, že hasiči k bytu Mohammeda Meraha priniesli troje nosidlá.

09:41 "Máme jedinú prioritu: Dostať ho živého, aby mohol čeliť spravodlivosti. Dúfame, že je nažive," povedal Guéant a podotkol, že je "dosť zvláštne, že nereaguje".

08:47 Merah, ktorého oblieha polícia, chce "zomrieť so svojimi zbraňami v rukách", povedal dnes francúzsky minister vnútra Claude Gueant pre rozhlasovú stanicu RTL. Dodal, že s Mohamedom Merahom nemala polícia počas celej uplynulej noci kontakt. Počula však dve rany z pištole, pričom nevie, kto strieľal.. "Od noci s ním nemáme žiadny kontakt, možné sú všetky hypotézy; dúfame, že ešte žije," povedal minister.

Okolie je uzavreté ťažko
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

07:52 Stovky francúzskych policajtov od štvrtka využívali svoje výhody - prečíslenie, palebnú silu a psychologický nátlak - v nádeji, že 24-ročného Mohameda Meraha prinútia vzdať sa, uviedla agentúra AP. Policajti - niektorí v nepriestrelných vestách - uzavreli prístup k päťposchodovej budove na predmestí Toulouse. V nej sa stále skrýva Merah, Francúz alžírskeho pôvodu, ktorý sa vyjednávačom pochválil, že položil Francúzsko na kolená.

05:05 Francúzsky občan alžírskeho pôvodu Mohamed Merah nebol uväznený v Afganistane v roku 2007. Vyhlásili to v stredu jeho právnik a predstaviteľ juhoafganskej provincie Kandahár.

00:20 Francúzsky minister vnútra vyhlásil, že útok nezačal a detonácie mali prinútiť páchateľa, vzdať sa.

Okolie je uzavreté ťažko
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu