Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vrah, ktorý zastrelil učiteľa a tri deti: Je to vraj hajlujúci vojak s krvavou hruďou!

Traja členovia 17. pluku výsadkárov, jedného z nich z armády vylúčili Zobraziť galériu (3)
Traja členovia 17. pluku výsadkárov, jedného z nich z armády vylúčili (Zdroj: lepoint.fr)

TOULOUSE - Vo Francúzsku prebieha jedno z najrozsiahlejších pátraní za posledné roky po tom, čo neznámy páchateľ v pondelok zabil štyroch ľudí pred židovskou školou. Použil pritom rovnakú zbraň ako pri nedávnych vraždách výsadkárov. Polícia zatiaľ nepozná jeho identitu, ale špekuluje, že môže ísť o výsadkára prepusteného zo služby kvôli neonacizmu.

Do Toulouse dorazilo 25 príslušníkov elitnej policajnej jednotky RAID, ktorí majú pomôcť s pátraním po útočníkovi. Francúzsky minister vnútra Claude Guéant v rozhlasovej stanici Europe 1 k identite útočníka povedal: "Zatiaľ nevieme, kto to bol. V súčasnosti na tom pracujeme."

Podľa viacerých médií ide o osamoteného zabijaka, ktorý jazdí na ukradnutom skútri Yamaha T-Max. Na tvári má tetovanie. Keďže zabíjal pred židovskou školou a útočil na výsadkárov severoafrického a karibského pôvodu, dá sa predpokladať, že nenávidí etnické menšiny.

Vyšetrovatelia sa domnievajú, že páchateľom by mohol byť jeden z prepustených francúzskych výsadkárov, ktorí sa v roku 2008 vyfotili, ako zdvihnutou pravicou vzdávajú česť nacistickej vlajke Tretej ríše. Tí taktiež slúžili u 17. pluku výsadkárov, ktorého troch vojakov útočník zabil a štvrtého zranil.

Druhá teória v rámci vyšetrovania pracuje s hypotézou, že ide o islamského radikála. Výsadkári sú totiž nasadení aj v Afganistane. Podobne ako ultrapravica, aj radikálni moslimovia sú antisemitskí.

Útočník použil dve zbrane. Najprv jednu kalibru 9 mm, keď sa zasekla, tak druhú kalibru 0,45 palca (11,43 mm), ktorá bola použitá aj pri útokoch na výsadkárov. Na krku mal zavesenú malú kameru, ktorou si čin zrejme nahrával. "Na svojej krvavej hrudi mal nejaký druh kamery," povedal Guéant. Špecialisti preto sledujú internet, či tam nenájdu video z akcie, zatiaľ nič nenašli.

Na juhozápade Francúzska vyhlásil už v pondelok večer prezident Nicolas Sarkozy najvyšší - šarlátový stupeň nebezpečenstva teroristického útoku. Doteraz nebol ešte nikdy vyhlásený. Bezpečnostným silám umožňuje zaviesť tvrdé opatrenia, vrátane zastavenia vlakovej dopravy a uzavretia škôl. V uliciach hliadkujú vojaci aj policajti.

Upresnené už boli všetky štyri obete pondelňajšieho útoku. Boli nimi tridsaťročný rabín a učiteľ náboženstva Jonathan Sandler a jeho dvaja synovia vo veku tri a šesť rokov. V náručí riaditeľa školy zomrela jeho sedemročná dcéra. Všetci mŕtvi mali dvojaké občianstvo - okrem francúzskeho ešte izraelské. Telá štyroch obetí dnes večer letecky prevezú do Izraela. Ich pohreb sa uskutoční už v stredu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu