Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Americký vojak vtrhol do domov a postrieľal 16 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KANDAHÁR - Americký vojak dnes pri vyčíňaní v južnom Afganistane zastrelil 16 ľudí. Uprostred noci vtrhol do domov v dedinách neďaleko svojej vojenskej základe a zabíjal civilistov. Tlačovú agentúru Reuters o tom informoval afganský minister pre pohraničné a kmeňové záležitosti Asadulláh Chálid.

Minister, ktorý incident vyšetruje, uviedol, že vojak vtrhol do troch domov a v prvom zabil 11 ľudí. Iní afganskí predstavitelia vyhlásili, že zahynulo najmenej sedem ľudí.

Incident sa stal len niekoľko týždňov odvtedy, čo americkí vojaci spálili na základni NATO obrovské množstvo výtlačkov posvätného Koránu. Ich čin vyvolal rozsiahle protesty namierené proti Západu a výrazne zhoršil už aj tak napäté vzťahy medzi Kábulom a Washingtonom. 

Útočiaceho vojaka zadržali a prebieha vyšetrovanie prípadu. Informovala o tom ISAF, medzinárodná koalícia vojenských síl pod vedením NATO.

Civilné obete sú už dlhšie hlavným zdrojom napätia medzi vládou afganského prezidenta Hámida Karzaja, ktorú Západ podporuje, a medzi silami NATO v Afganistane, ktoré riadia Spojené štáty.

"Nedokážem vysvetliť motiváciu takýchto krutých činov, ale v žiadnom prípade nie sú súčasťou povolených vojenských aktivít ISAF," uviedol vo vyhlásení zástupca veliteľa ISAF, generálporučík Adrian Bradshaw.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu