Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Irak odmieta západný štýl Emo: Ukameňovali 14 mladých!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BAGDAD - Najmenej 14 mladých ľudí bolo za posledné tri týždne ukameňovaných v Bagdade kvôli svojmu oblečeniu. Podľa bezpečnostných zdrojov sa jedná o súčasť kampane šiitských aktivistov proti mládeži, ktorá sa oblieka a češe v západnom štýle nazvanom Emo. Podľa agentúry Reuters sa dnes šiitskými štvrťami, kde sa ukameňovanie odohrávalo, šírili zoznamy s menami ďalších potenciálnych obetí, ak nezmenia svoj štýl obliekania.

Útoky nasledovali po vyhlásení irackého ministerstva vnútra, ktoré subkultúru Emo označilo za satanizmus a políciu nariadilo jej odstránenie.

Emo je druh punkovej hudby, ktorá sa objavila v Spojených štátoch. Jej fanúšikovia sa vyznačujú zvláštnym oblečením. Väčšinou nosia upnuté džínsy, tričká s logom a zvlášť dlhé účesy alebo naopak "na ježka".

Nemenované zdroje z nemocníc, kam boli kameňovaní prevezení, uviedli, že telá niesli jasné známky úderov kameňmi alebo tehlami. Deväť mŕtvych bolo privezených do nemocnice v Sadr City, veľkej šiitskej štvrti, traja do východného Bagdadu, ďalšie dve obete do centrálnej márnice, uviedol Reuters. Ďalších šesť ľudí vrátane dvoch dievčat bolo podľa polície zbitých na znamenie varovania.

V jednej zo šiitských štvrtí Bagdadu dnes rozdávali podľa Reuters letáky s 24 menami budúcich cieľov. "Varujeme vás, všetci obscénni muži a ženy, pokiaľ sa neprestanete takto správať počas štyroch dní, Boh vás potrestá rukami mudžahedínov," uvádzal leták. V Sadr City bolo na podobnom letáku uvedených ďalších 20 mien. "Sme Brigády zloby. Varujeme vás, ak sa nevrátite späť na správnu cestu, budete zavraždení," stálo na druhom letáku.

Keď sa v irackých médiách objavili správy o vraždách spojených s Emo štýlom, ministerstvo vnútra vydalo vyhlásenie, v ktorom vylučovalo spojitosť úmrtí s touto módou. "Všetky zaznamenané prípady boli motivované pomstou, sociálnymi alebo obvyklými kriminálnymi motívmi," tvrdilo ministerstvo.

Šíitskí duchovní kameňovanie odsúdili a označili ho za teroristické útoky. Muktada Sadr, radikálny šiitský klerik s nasledovníkmi predovšetkým v bagdadskom Sadr City síce štýl Emo označil za bláznivý, ale vyhlásil zároveň, že by sa s jeho nositeľmi malo konať podľa zákona.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu