Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Izrael údajne už rozhodol o útoku na Irán: USA varujú pred 3. svetovou!

ilustračné foto
ilustračné foto

WASHINGTON/JERUZALEM - Podľa amerických spravodajských služieb izraelskí predstavitelia v zásade rozhodli o útoku na Irán. Úderu môže zabrániť už len významná zmena v postojoch Teheránu k jeho jadrovému programu v najbližších týždňoch a mesiacoch. Pre izraelskú televíziu Kanál 2 to uviedol zástupca americkej rozviedky s varovaním, že "útok sa rovná samovražde."

USA upozorňujú, že útok na iránske jadrové zariadenia bude mať vážne dôsledky v celej oblasti a môže vyvolať nový globálny konflikt. Varujú, že do vojny sa pod tlakom "ulice" zapoja aj ďalšie arabské štáty. Dôsledkom útoku budú podľa Američanov aj nové preteky v jadrovom zbrojení.

Ľudia z okolia izraelského premiéra Benjamina Netanjahua reportáž izraelskej televízie Kanál 2 odsúdili ako súčasť zastrašovacej taktiky odporcov útoku v USA. Netanjahu je v súčasnosti na návšteve Washingtonu. V pondelok údajne americkému prezidentovi Barackovi Obamovi povedal, že Izrael o údere na Irán ešte definitívne nerozhodol. Znovu si však pre svoju krajinu vyhradil právo viesť "preventívny útok". V utorok potom varoval, že v otázke Iránu už nezostáva veľa času.

Obama na Netanjahua nalieha, aby volil diplomatické riešenie. Zároveň však cez víkend dvakrát zdôraznil, že útok vylúčiť nemožno, ak nebude Irán spolupracovať. Západ sa obáva, že Teherán chce vyrobiť atómovú bombu. Iránci to však popierajú. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) nedávno zopakovala, že nemôže vylúčiť vojenský charakter časti iránskeho programu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu