Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Únik tajných dokumentov: Izrael chce zaútočiť na Irán okľukou, cez iný štát!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA/JERUZALEM - Izrael si zrejme zabezpečil právo využívať letiská v Azerbajdžane pre prípadný vojenský úder na Irán. Podľa stránky israelheute.com o tom dnes informovali americké médiá s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

Vláda v Baku umožnila podľa týchto zdrojov izraelskej armáde využívať štyri bývalé sovietske vojenské letiská. Predstavitelia Izraela a Azerbajdžanu o tom ostatných mesiacoch niekoľkokrát rokovali.

Vo februári došlo k podpisu zmluvy, podľa ktorej židovský štát na oplátku dodá Azerbajdžanu moderné bezpilotné lietadlá a systémy protiraketovej obrany.

Vo Washingtone sa však na nové spojenectvo pozerajú s obavami, píše israelheute.com. Ľudia z okolia amerického prezidenta Baracka Obamu si myslia, že partnerstvo medzi Jeruzalemom a Baku zvyšuje pravdepodobnosť vojenského úderu na Irán, ktorého predstavitelia sa vyhrážali zničením Izraela. Západ podozrieva Irán, že pracuje na vývoji jadrových zbraní.

Autoritársky riadený Azerbajdžan je blízkym spojencom Turecka a má napäté vzťahy so susedným kresťansky orientovaným Arménskom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu