Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Žiadnu bombu nevyrábame, zaprisahal sa Ahmadínedžád!

Mahmúd Ahmadínedžád
Mahmúd Ahmadínedžád (Zdroj: SITA)

TEHERÁN/ BERLÍN - Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád rezolútne odmieta podozrenia Západu, že sa Irán v súčasnosti pokúša vyrobiť jadrovú bombu. "Keď Ahmadínedžád bude chcieť vyrobiť bombu alebo bude vyrábať bombu, oznámi to," vyhlásil podľa nemeckej televízie ZDF.

Rozhovor s Ahmadínedžádom, vytvorený údajne reportérom tejto verejnoprávnej stanice v nedeľu v prezidentskom paláci v Teheráne, odvysiela ZDF dnes večer.

"A nebude mať (Ahmadínedžád) z nikoho strach. A ak hovoríme, že nevyrábame žiadnu bombu, tak žiadnu bombu nevyrábame. Chceme, aby bol dodržiavaný a rešpektovaný zákon," povedal vraj iránsky prezident v rozhovore, z ktorého vopred citovala agentúra DPA.

Na otázku, či je ochotný k nejakému ústupku, Ahmadínedžád poukázal na iné krajiny, ktoré sú z jeho pohľadu zodpovedné za napätie, ale nebol konkrétny.

"Boli sme vždy na zmiernenie alebo odstránenie napätia. Musia byť pomenované korene napätia. Ktoré to sú? Je to nespravodlivosť, je to diskriminácia. To, že sa niektoré krajiny spojili a chcú vládnuť svetu."

Irán neochvejne tvrdí, že jeho jadrový program má slúžiť len civilným účelom. Západ však Irán podozrieva, že tajne pracuje na výrobe jadrovej zbrane.

Budúci mesiac majú Iránci rokovať o svojom spornom jadrovom programe so zástupcami Británie, Číny, Francúzska, Nemecka, Ruska a USA. Americký prezident Barack Obama minulý týždeň po rokovaní s britským premiérom Davidom Cameronom vo Washingtone varoval, že čas pre diplomatické riešenie krízy okolo Iránu sa kráti. Ako zdôraznil, dávajú USA prednosť diplomacii, ale nemožno ju vykonávať, ak "na druhej strane stola nikto nesedí".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu