Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Holder šokuje: Môžeme zabiť Američanov, ktorí plánujú útoky proti USA

Eric Holder
Eric Holder

CHICAGO - Americká vláda má právo zabiť svojich občanov v zahraničí, ktorí pripravujú teroristické útoky proti Spojeným štátom. Uviedol to v pondelok americký minister spravodlivosti Eric Holder.

V prejave na univerzite v Chicagu Holder prvýkrát osvetlil vládnu politiku, ktorá podľa kritikov porušuje americké a medzinárodné právo. Američania, ktorí sa pridajú k al-Káide alebo jej odnožiam, môžu byť cieľom útoku, pokiaľ voči USA existuje bezprostredná hrozba a ich zadržanie nie je uskutočniteľné, povedal minister.

Holder nehovoril priamo o minuloročnom nálete bezpilotného lietadla CIA, pri ktorom zahynul Anwar al-Awlaki - v USA narodený jemenský moslimský duchovný, ktorý sa pridal k al-Káide a riadil viacero útokov.

"Akékoľvek rozhodnutie použiť smrtiacu silu proti americkému občanovi - aj takému, kto zamýšľa vraždiť Američanov a kto sa stal operačným vodcom al-Káidy v zahraničí - patrí k najvážnejším, akým môžu čeliť vládni predstavitelia," povedal Holder.

Takýto postup si podľa neho od vlády vyžaduje "dôkladné a pozorné zváženie", či podozrivý predstavuje "bezprostrednú hrozbu" útoku proti svojej krajine.

Americké úrady spájajú Awlakiho, ktorý mal americký pas, s niekoľkými útokmi proti Spojeným štátom. Patrí k nim aj neúspešný pokus muža z Nigérie vyhodiť do vzduchu americké lietadlo smerujúce na Vianoce 2009 do Detroitu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu