Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Simulácia zrážky poľských vlakov: Túto hrôzu prežili obaja strojvodcovia!

Vlaková tragédia v Poľsku Zobraziť galériu (6)
Vlaková tragédia v Poľsku (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Znie to neuveriteľne, ale čelnú zrážku dvoch rýchlikov, ku ktorej došlo v sobotu večer v poľskom Sliezsku, prežili strojvodcovia oboch lokomotív. Potvrdil to prokurátor Thomas Ozimek zo štátneho zastupiteľstva v Čenstochovej. "Jedného previezli do nemocnice, druhý vyviazol je s odreninami," doplnil s tým, že nariadil u oboch zistiť, či nemajú v krvi alkohol.

O príčinách tragickej nehody, pri ktorej zahynulo 16 cestujúcich a ďalších 57 sa vážne zranilo, zatiaľ poľské médiá len špekulujú. Jednou z možností je technická porucha na signalizácii, ale rovnako mohol zlyhať aj človek. Nehoda sa stala v mieste, kde sa kvôli blížiacim sa majstrovstvám sveta vo futbale rekonštruuje druhá koľaj. Príčinou nešťastia tak môže byť aj používanie náhradnej svetelnej signalizácie.

Podľa znalcov nemali strojvodcovia šancu zareagovať a zabrániť nešťastiu. "Došlo k nemu v noci, kedy každý svietiaci bod môže strojvodca vyhodnotiť inak, než by mal," podotýka napríklad Ivan Waszkiewitz. "Vo chvíli, keď sa proti sebe v tme rútia lokomotívy každá rýchlosťou približne 120 km/hod., už nie je čas na nič iné, než spustiť záchranú brzdu a utiecť do strojovne lokomotívy," dodáva. Keďže lokomotívy išli oproti sebe približne rovnako rýchlo, približovali sa rýchlosťou 240 km/hod.

Tieto situácie nacvičujú strojvodcovia rýchlikov na trenažéroch v celej Európe a tým poľským z oboch vlakov hrôzy to zrejme naozaj zachránilo život.

Simulácia zrážky vlakov v Poľsku

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu