Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

V Rusku začali prezidentské voľby, účasť je rekordná

Odvolil už aj favorit volieb Vladimir Putin
Odvolil už aj favorit volieb Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Pred volebnou miestnosťou číslo 150 v jednej škole v centre Moskvy síce rada nevzniká, ale voliči prichádzajú celkom plynule jeden za druhým, často vo dvojiciach, občas s celou rodinou. Rusi dnes volia svojho prezidenta po kampani, ktorá po dlhej dobe pripomínala skutočný zápas aspoň mobilizáciou stúpencov a odporcov Vladimira Putina, hlavného uchádzača o vládu z Kremľa po najbližších šesť rokov.

Podľa ústrednej volebnej komisie je účasť pri urnách rekordný, do desiatej hodiny moskovského času (8:00 SEČ) odhlasovalo cez 15 percent voličov, skoro trikrát viac než vlani v decembri pri parlamentných voľbách. Stopercentnú účasť vo voľbách zatiaľ dosiahol len okrsok umiestnený na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), kde na obežnej dráhe hlasovali traja ruskí kozmonauti.

"Jasné, že sme hlasovali za Putina," povedala v Moskve skupinka pánov v najlepších rokoch a uťahuje si zo svojho kamaráta, ktorý ako "starý komunista" volil Gennadija Zjuganova, večne druhého vyzývateľa režimu. Vraj je lepšie "starý chytrák ako starý hlupák". A tiež "nemá sa prepriahnuť, keď starý kôň dobre ťahá a nevie sa, čo by spravilo nové zápriahnutie", siahajú pri obhajobe režimu do pokladnice ľudovej múdrosti. A Putin je stále ešte "chlapík".

"Samozrejme Putina, ako celá moja rodina," odpovedá aj Jelena (49), strážiaca kočík s vnučkou, kým dcéra odhlasuje. Jej vrstevnica súhlasne prikyvuje, súčasný premiér je vraj "jediný dôstojný kandidát" medzi päticou uchádzačov o najvyššiu funkciu. Favoritovi dôveruje i dvojica penzistek, ktoré si neželajú prezradiť ani svoje meno.

Druhá strana o sebe dáva menej vedieť. "Pre koho som hlasoval, je moja vec," znie dosť častá odpoveď z úst strednej a mladšej generácie.

Päťdesiatnik Sergej si najprv nechá ukázať novinársky preukaz, kým začne rozprávať. "Putin samozrejme zase vyhrá," pripúšťa, ale rozhorčene dodáva, že "tak dlho nevládla snáď ani Mária Terézia". Vraj si Rusi zapamätajú silného muža režimu rovnako ako Česi rakúsku cisárovnú, ale pochybuje, že by krajania raz na svojho vládcu spomínali tak dobre ako Stredoeurópania na panovníčku z habsburského domu.

Čo sám vykoná s hlasovacím lístkom, je ale "tabu". Tí opoziční politici, pre ktorých by najradšej hlasoval, opäť neboli k voľbám pripustení. V decembri zo vzdoru hlasoval pre komunistov, ale tí ho medzitým sklamali. "Namiesto toho, aby vyšli do ulíc, tak sa na voliča vykašlali a zostali trčať potichu v kroví," tvrdí. Problém vidí v tom, že opozícia je tak rozdrobená, že režimu sa s národom veľmi ľahko manipuluje. Jedinou šancou na spojenie síl a porážku favorita by dalo druhé kolo volieb, ale k nemu sotva dôjde.

Mimoparlamentná opozícia v predvečer hlasovania svojich prívržencov vyzývala, aby na hlasovacom lístku buď preškrtli všetky mená, alebo hlasovali za kohokoľvek, len nie za Putina.

Nine (85) dá prácu si rozpomenúť, pre koho hlasovala pred štyrmi rokmi. Asi to bol súčasný prezident a Putinov spojenec Dmitrij Medvedev, pretože iných kandidátov si už nepamätá. Teraz má úplne iný idol ako jej generácia. Miliardára Michaila Prochorova. "Pretože je to krásny chlap," objasňuje so širokým úsmevom.

Práve Prochorov ako prvý z pätice kandidátov odhlasoval, keď sa ešte v noci vypravil z Moskvy do 4000 kilometrov vzdialeného Krasnojarsku, ležiaceho zhruba uprostred krajiny. Medzitým k urnám v metropole prišli aj ďalší uchádzači. "Vidím, čo robí chlapík v tejto kabíne. To nie je tajné hlasovanie!" rozhorčil sa vo volebnej miestnosti na západe Moskvy známy búrlivák Vladimir Žirinovskij, predák parlamentných nacionalistov.

Putin a Medvedev hlasovali síce zvlášť, ale každý s manželkou; premiérova manželka Ljudmila sa tak po dlhšej dobe zase objavila na verejnosti. "Cestou k urne favorit pustil lístok. Bezpochyby je nervózny," zaznamenali pozorovatelia z občianskeho združenia Za čestné voľby.

Či si Putin bude môcť vydýchnuť, bude zrejmé po 18:00 SEČ, kedy hlasovanie skončí aj na západe krajiny a bude možné zverejniť prvé odhady výsledkov volieb hlavy štátu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu