Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Najväčšia vlaková tragédia v Poľsku: Čelná zrážka, počet obetí stúpa!

Po zrážke ostali desiatky vážne zranených Zobraziť galériu (7)
Po zrážke ostali desiatky vážne zranených (Zdroj: SITA)

SZCZEKOCINY/VARŠAVA - Pri sobotňajšej čelnej zrážke dvoch osobných vlakov na juhu Poľska zahynulo minimálne 16 ľudí a vyše 50 bolo zranených, väčšinou ťažko. Päťdesiatšesť ľudí je teraz v nemocničnom ošetrení. Uviedla to spravodajská televízia TVN24. Ide zrejme o najväčšiu katastrofu, aká sa na poľskej železnici stala za posledných 20 rokov.

16:20 Poľský prezident Bronislaw Komorowski navštívil miesto tragickej nočnej zrážky. Informoval, že keď sa skončia záchranné práce a budú odstránené trosky vagónov z koľajníc, vyhlási štátny smútok. Navštívil tiež nemocnice, kde hovoril s lekármi a menej vážne zranenými.

15:10 Prokurátora berie do úvahy dve možné príčiny tragédie: technickú chybu alebo ľudské zlyhanie. Zatiaľ sa neprikláňa na žiadnu stranu.

14:59 Ľahko zranený Čech je v kontakte s rodinou a z nemocnice by ho mohli prepustiť v utorok.

14:55 Poľské železnice informovali, že cesta na hlavnom ťahu medzi Varšavou a Krakovom sa predĺži o 120 až 200 minút. .

14:50 "Táto tragédia je spoločným utrpením poľského a ukrajinského ľudu a sme pripravení prekonať spoločne dôsledky," uviedol ukrajinský prezident Viktor Janukovyč na margo tragédie, pri ktorej museli hospitalizovať päť Ukrajincov.

14:10 "Nezaznamenali sme žiadne brzdenie, ale len náraz. Zrazu bola tma a vlak sa zastavil," povedal televízii TVN24 cestujúci Dariusz Wisniewski. "Keď sme vystúpili, videli sme, čo sa stalo. Videli sme zranených a mŕtvych."

14:00 Obaja rušňovodiči čelnú zrážku prežili. Jedného z nich previezli kvôli zraneniam do nemocnice.

13:55 "S hrôzou som sa dozvedel o strašnej železničnej nehode v Poľsku, pri ktorej prišli mnohí ľudia o život a mnohí sa zranili. Chcem našim poľským priateľom vyjadriť svoju hlbokú sústrasť. Smútime s rodinami obetí a zraneným želáme skoré uzdravenie," napísal Guido Westerwelle, šéf nemeckého ministerstva zahraničia.

13:45 Do Poľska začínajú prúdiť kondolenčné listy. Poslalo ich už Slovensko, Ukrajina a Nemecko.

13:00 Medzi identifikovanými obeťami je podľa Gazety občianka Spojených štátov. Jej telo prevezú na pitvu do Katovíc.

12:55 Všetky kufre, batohy, tašky a notebooky cestujúcich zaistila polícia. Kedy sa dostanú k majiteľom alebo rodinám zosnulých je ťažko povedať.

Najväčšia vlaková tragédia v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

12:30 Hasiči vytiahli z vraku ďalšie telo. Počet obetí sa tak zvýšil na 16.

12:25 Telá obetí previezli do Zawiercia. Totožnosť šiestich je stále neznáma. Zdrveným rodinám bude poskytnutá psychologická pomoc.

12:15 Z trosiek vytiahli telo 15. obete.

Nemecký denník Bild sa pri informovaní o tragédii dopustil nepresnosti. Slovinsko nie je Slovensko.

Najväčšia vlaková tragédia v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: bilde.de)

11:55 V nemocnici vo Włoszczowie je podľa portálu gazeta.pl aj zranený Čech. K nešťastiu údajne prišlo kvôli oprave jednej z tratí, a preto sa vlaky dostali na rovnakú koľaj.

11:45 Všetky osoby zranené pri železničnom nešťastí už identifikovali. Menný zoznam by mal byť kompletný, ľudia sa môžu informovať na hotline linkách.

11:42 "Záchranné práce bežia podľa môjho názoru hladko. Chcel by som poďakovať všetkým zamestnancom, ktorí sa na nich zúčastnili. Moja srdečná vďaka patrí aj obyvateľom okolitých dedín, ktorí ukázali, že vedia pomáhať druhým. Bolo to krásne, spontánne," uviedol poľský prezident na mieste tragédie.

11:30 Hoci záchranné akcie stále prebiehajú, Poľsko už vyhlásilo štátny smútok.

11:15 Medzi zranenými je aj občan Ukrajiny. Previezli ho do nemocnice na traumatológiu. Pravdepodobne má zlomený členok a stehno. Prednosť však majú akútne prípady. Počkať preto musia aj dvaja zranení železniční zamestnanci.

10:50 Na miesto katastrofy prišiel poľský prezident Bronislav Komorowski.

10:45 "Vieme, že 15 ľudí zahynulo. Štrnásť tiel sme vyslobodili, ale k poslednej obeti sme sa ešte nedostali. Vidíme ju (vo vraku), ale nemôžeme sa tam dostať," povedal hovorca hasičov Pawel Fratczak.

Na mieste zasahuje viac ako 400 hasičov a zhruba 100 policajtov, ranených odvážali sanitky a povolané boli aj dva vrtuľníky leteckej záchrannej služby. V oboch vlakoch, ktoré mali dohromady 11 vagónov, cestovalo okolo 350 ľudí.

Minister vnútra Jacek Cichocki vyhlásil, že v troskách už nebude nikto živý, ale nemožno vylúčiť ďalších mŕtvych. To sa ale zistí, až keď príde okolo poludnia stavebná technika a začnú sa odstraňovať vraky. Podľa hovorcu hasičov psi cvičení na vyhľadávanie živých i mŕtvych tiel už nedávajú žiadne znamenie.

Podľa regionálnej záchrannej služby sú medzi ľahko zranenými Ukrajinci. Vo vlakoch cestovali údajne aj Španieli a Francúzi, ale zrejme nikto z nich nebol zranený.

"Všetko nasvedčuje tomu, že ide o najväčšiu katastrofu, ktorá sa na našich železniciach stala za posledné roky," povedal televízii minister dopravy Slawomir Nowak. V roku 1990 pri zrážke vlakov pri Varšave zahynulo 16 ľudí. Na miesto nehody sa spolu s ministrom dopravy ihneď vydal aj premiér Donald Tusk.

Andrzej Pawlowski z železničnej spoločnosti Polskie Linie Kolejowa povedal, že sa o 20:57 SEČ zrazil vlak idúci z Varšavy do Krakova s vlakom, ktorý išiel z Przemysludo Varšavy. Prvý z nich išiel podľa Pawlowského po zlej koľaji. Polícia tiež uviedla, že je vykoľajená jedna lokomotíva a dva vagóny, ostatné vagóny zostali na koľajách. Na televíznych záberoch je vidieť, že obe lokomotívy a tri vagóny sú do seba zakliesnené.

 

Najväčšia vlaková tragédia v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

 

Hovorca hasičov Pawel Frontczak tlačovej agentúre PAP povedal, že väčšinu zranených záchranári evakuovali. Na mieste nehody postavili vyhrievané stany.

Vlaky do seba narazili blízko obce Szczekociny, ktorá je asi 30 kilometrov severovýchodne od mesta Zawiercie. Zatiaľ nie je jasné, ako sa mohol vlak na nesprávnu koľaj dostať.

Už dnes sa začalo vyšetrovanie príčin katastrofy. Podľa hovorcu okresnej prokuratúry zatiaľ nemožno hovoriť o žiadnej hypotetické príčine. Vyšetrovanie bude podľa neho trvať mesiace.

Rezort diplomacie nemá informácie o tom, že by medzi zranenými alebo obeťami nočného vlakového nešťastia v Poľsku boli občania Slovenskej republiky. Vyplýva to z doterajších zistení nášho zastupiteľského úradu vo Varšave a generálneho konzulátu v Krakove. "Situáciu naďalej monitorujeme," dodal hovorca ministerstva zahraničných vecí Ľuboš Schwarzbacher

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu