Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Železničné nešťastie v Argentíne: 49 mŕtvych, stovky zranených!

Železničné nešťastie v Argentíne si vyžiadalo najmenej 19 obetí Zobraziť galériu (7)
Železničné nešťastie v Argentíne si vyžiadalo najmenej 19 obetí

BUENOS AIRES - Argentínske úrady evidujú okrem asi 600 zranených aj obete stredajšieho vlakového nešťastia v metropole Buenos Aires. Nehodu podľa ministerstva zdravotníctva neprežilo najmenej 49 ľudí, vzhľadom na kritický stav niektorých zranených však toto číslo môže ešte stúpnuť.

Vlaková súprava narazila v rannej dopravnej špičke do bariéry na konci trate na železničnej stanici Once v Buenos Aires. Príčinou nešťastia bolo podľa doterajších poznatkov zrejme zlyhanie brzdného systému. Vlak, ktorým ľudia cestovali do práce, vošiel do stanice prirýchlo. Do zarážadla na konci nástupišťa vrazil rýchlosťou viac ako 20 kilometrov za hodinu.

Náraz zdemoloval prednú časť lokomotívy a poškodil prvé vagóny za ňou. Jeden z vozňov prerazil do druhého do vzdialenosti takmer šesť metrov, uviedol argentínsky minister dopravy Juan Pablo Schiavi.

Železničné nešťastie v Argentíne:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Cestujúci opisovali chaos a paniku po kolízii. "Zrazu sme cítili explóziu a doslova sme vyleteli do vzduchu... na zemi bolo množstvo zranených a zkrvavených ľudí," povedal miestnej televízii jeden zo zranených pasažierov. "Jeden vagón bol vrazený do druhého ... sedadlá boli preč a ľudia len vyskakovali z okien," dodal.

Linka Sarmiento spájajúca západné predmestia s centrom patrí k najvyťaženejším. Zanedbané a preplnené vlaky spravované súkromnými spoločnosťami a vo veľkej miere dotované štátom majú často nehody a značné oneskorenie, uviedla agentúra Reuters. Podľa nej kedysi rozsiahla železničná sieť bola z veľkej časti zrušená pri privatizácii v 90. rokoch.

Železničné nešťastie v Argentíne:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

"Je to zodpovednosť firmy, ktorá je známa nedostatočnou údržbou a ... improvizáciou," povedal miestnemu rozhlasu odborový predák Edgardo Reinosa. "Na druhej strane štátne úrady železnicu nedostatočne kontrolujú," dodal.

V septembri pri zrážke vlaku s autobusom zahynulo 11 ľudí, pred rokom pri inej vlakovej nehode prišli o život štyria ľudia.

Železničné nešťastie v Argentíne:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu