Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Blázniví Japonci: Vynašli zariadenie pre bezbolestné umlčanie človeka

Zariadenie pre bezbolestné umlčanie človeka
Zariadenie pre bezbolestné umlčanie človeka

WASHINGTON/TOKIO - Novú "zbraň" schopnú zaraziť človeka uprostred vety vyvinuli vedci z japonskej univerzity v Očanomize. Zariadenie je podľa denníka The Washington Post schopné až na vzdialenosť viac ako tridsiatich metrov zmiasť jedinca natoľko, že nie je schopný ďalej hovoriť.

Prístroj funguje na princípe oneskorenej zvukovej spätnej väzby. Mikrofón zachytáva vyrieknuté slová a zariadenie ich o 0,2 sekundy neskôr prehrá smerom k hovoriacemu. Jeho mozog je vraj pri počúvaní ozvenového efektu okamžite natoľko zmätený, že dotyčný nemôže ďalej hovoriť. Odborníci ubezpečujú, že zariadenie nemá žiadne škodlivé účinky.

Podľa svojich tvorcov je "zbraň" určená pre použitie v tichom prostredí, napríklad v knižniciach, aby prerušila rušiacich ľudí. Uplatnenie ale môže byť výrazne širšie. Niektorí ľudia napríklad majú tendenciu schválne skákať do reči iným - "táto reč prerušujúca zbraň bola vyvinutá, aby presadzovala 'náležitú' konverzáciu", tvrdia tvorcovia.

Podľa serveru Yahoo! by však zariadenie mohlo ohrozovať slobodu slova, ak by ho niekto nasadil pri protestných alebo politických zhromaždeniach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu