Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Výsmech Nobelovej cene za mier: Vyhrať môže človek, ktorý dal bombardovať Juhosláviu!

Bill Clinton
Bill Clinton

OSLO - Na verejnosť sa dostal zoznam niektorých mien osobností nominovaných na Nobelovu cenu za mier. Výber niektorých z nich však vyvoláva pochybnosti. Medzi kandidátmi sa totiž objavil aj bývalý americký prezident Bill Clinton, ktorý sa podpísal pod bombardovanie Juhoslávie.

Mnohí sa ohradili, že už len rozhodnutie o nominácii človeka, ktorý svojím rozhodnutím prakticky odsúdil na smrť vyše tritisíc ľudí, je zvrátené. Doteraz sa vedú polemiky o tom, či nálety na balkánsku krajinu boli alebo neboli protiprávne a či vôbec boli potrebné. Cieľom tzv. humanitárneho bombardovania, ktoré sa začalo koncom marca v roku 1999, bolo ukončenie vojny v Kosove.

Medzi ďalších kandidátov na cenu mieru patria iné známe osobnosti, napríklad ukrajinská expremiérka Julia Tymošenková, ktorá si v súčasnosti odpykáva sedemročný trest za zneužitie právomocí a údajnú spreneveru.  Na ocenenie Nórsky nobelový výbor navrhol aj amerického vojaka Bradleyho Manninga, ktorý je obvinený z poskytnutia tajných dokumentov stránke WikiLeaks.

Celkový počet kandidátov je 231 vrátane 43 organizácií. Okrem opakovane navrhovaných osobností sa na zozname objavilo aj niekoľko nových mien. Laureáta Nobelovej ceny mieru, dotovanej desiatimi miliónmi švédskych korún (1,13 mil. eur), oznámia tradične v októbri. Slávnostné odovzdanie sa koná 10. decembra.

Vlani toto ocenenie po prvý raz od jeho odovzdávania v roku 1901 dostali spoločne tri ženy - libérijská prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová, jej krajanka Leymah Gboweeová a jemenská aktivistka za práva žien a demokraciu Tawakúl Karmánová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu