Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Polícia zlikvidovala tábor Occupy London pred Katedrálou sv. Pavla

Occupy London Zobraziť galériu (3)
Occupy London

LONDÝN - Polícia začala v noci nadnes likvidovať tábor hnutia Occupy London (Obsaďte Londýn), ktorý si jeho aktivisti rozložili pred Katedrálou sv. Pavla na pozemku mestskej správnej inštitúcie City of London Corporation. Oznámili to televízne stanice BBC a Sky News.

Organizácia vo vyhlásení na svojej internetovej stránke uviedla, že "začala presadzovať nariadenie najvyššieho súdu o odstránení stanov a ďalšieho vybavenia pred Katedrálou sv. Pavla". Vyjadrila ľútosť nad takýmto postupom a vyzvala protestujúcich, aby sa správali pokojne.

Polícia zlikvidovala tábor Occupy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA,)

Najvyšší súd rozhodol v prospech organizácie, spravujúcej oblasť City, 18. januára. Aktivisti sa proti verdiktu najvyššieho súdu odvolali, ale ten ich podnet minulý týždeň zamietol s tým, že právo na protest neoprávňuje vybudovať dočasný tábor na verejnej ceste. City of London Corporation tak mohla dať priestranstvo za asistencie polície vypratať.

Demonštranti z Occupy London sa inšpirovali americkým hnutím Occupy Wall Street a tiež protestujú proti moci korporácií. Svoj tábor si pred katedrálou rozložili 15. októbra 2011.

Polícia zlikvidovala tábor Occupy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA,)

Americké úrady použili proti demonštrantom vo viacerých mestách násilie, aby ich vyhnali zo súkromných pozemkov. Podľa spravodajcu BBC došlo aj v Londýne k jednej potýčke, ale likvidácia tábora prebieha prevažne pokojne.

Stanica Sky News informovala, že v tábore zostalo pred začiatkom likvidácie asi 40-50 ľudí. Niektorí demonštranti vytvorili improvizované bariéry z drevených políc.

Aktivisti hnutia Occupy London rozhodnutím utáboriť sa pred barokovou katedrálou v Londýne, ktorá je jedným z najnavštevovanejších pamiatok a miestom svadby princa Charlesa s princeznou Dianou v roku 1981, vyvolali rozporuplné reakcie a zanietenú spoločenskú diskusiu o tom, ako by úrady mali postupovať v snahe ukončiť protest.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu