Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Aktivisti zablokovali hlavný vstup do budovy GP, protestovať chcú do konca roka

Samotná GP SR akceptuje právo aktivistov na protest
Samotná GP SR akceptuje právo aktivistov na protest (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Skupinka približne desiatich aktivistov z hnutia OccupyGP dnes o 12.00 h čiastočne zablokovala hlavný vchod do budovy Generálnej prokuratúry (GP) SR v Bratislave.

Demonštranti rozprestreli transparent, ktorým znemožnili priamy vstup cez dvere. Ľudia, ktorí ho chceli použiť, tak museli obísť demonštrantov. Blokáda sa však nedotkla bočného vchodu, ktorý strážila polícia.

Aktivisti sa rozhodli na takýto krok po necelých troch mesiacoch protestu pred sídlom prokuratúry. Tá podľa nich nevenuje pozornosť ich hlavnej požiadavke na doriešenie všetkých významných medializovaných káuz. Podľa jedného z organizátorov Filipa Rázgu by táto nečinnosť mala mať aj vážnejšie následky. Demonštranti plánujú podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre marenie trestného vyšetrovania a zneužitie právomoci verejného činiteľa.

"Zmenu postoja GP si od toho nesľubujem, som troška reálny, ale sľubujem si od toho, že minimálne z osvetového pohľadu, ľudia nejakým spôsobom začnú reflektovať na to, ako funguje GP, akú má moc, čo robí a čím sa reálne zapodieva," povedal o dnešnej akcii Rázga.

Samotná GP SR akceptuje právo aktivistov na protest. Naďalej však označuje aktivitu organizátorov za politickú. Zároveň ich pred dnešnou akciou upozornila, že nesmú prekročiť zákonný rámec. Organizátori práve preto do budúcnosti úplnú blokádu vchodu do budovy odmietajú.

Generálna prokuratúra sa požiadavkami organizátorov OccupyGP zaoberala a viackrát sa k nim už v minulosti vyjadrila. V prvý deň akcie vydala stanovisko, v ktorom upozornila, že by aktivisti mali argumentovať správnymi informáciami a svoje požiadavky adresovať kompetentným orgánom.

Protestná akcia OccupyGP trvá od 1. mája. Pôvodne sa mala skončiť po mesiaci, organizátori však oznámenie o jej konaní postupne predlžovali. Najnovšie uviedli, že ich protest potrvá až do konca roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu