Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Neonacisti v Nemecku smerujú k terorizmu, chcú vytvoriť Štvrtú ríšu!

ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
ilustračné foto

BERLÍN - Daniel Landgraf (34), bývalý neonacista, ktorý pred rokmi odišiel z extrémistickej scény, prezradil denníku Spiegel znepokojujúce informácie. Zatiaľ čo si Nemecko vo štvrtok oficiálne uctilo pamiatku desiatich obetí neonacistickej skupiny NSU, známej tiež ako bunka zo Zwickau, údajne hrozí, že krajná pravica bude zvyšovať počet podobných útokov. A dokonca plánuje vytvoriť Štvrtú ríšu!

"Tieto siete a štruktúry existujú od 80. a 90. rokov. V prostredí krajne pravicovej scény kolujú teórie a stratégie, ako prejsť k terorizmu," vypovedal Landgraf. "Ľudia, ktorých poznám, hovorili o používaní potrubných bômb a ďalších metódach," upresnil.

Cieľom krajnej pravice je podľa Landgrafa vytvoriť neonacistický štát, nástupcu Hitlerovej Tretej ríše. "Tvrdili, že ak Deň D, kedy sa spoločnosť a štát zrúti a na ich troskách vznikne Štvrtá ríša, nenastane dosť rýchlo, budú musieť nájsť iné cesty a prostriedky, ako to dosiahnuť. Terorizmus je jednou z možností. "

Podľa Landgrafa, ktorý z krajne pravicovej scény odišiel v roku 2006, je nemecká neonacistická scéna dobre organizovaná a schopná splniť svoje hrozby. To potvrdil aj Bernd Wagner, vedúci analytik krajnej pravice a zakladateľ spoločnosti Exit-Deutschland, pomáhajúci neonacistom opustiť scénu. Podľa neho išlo "spočiatku prevažne o spontánne a neriadené rasistické násilie medzi mládežou, zatiaľ čo v posledných 10 až 15 rokoch sa zmenilo v cielené, lepšie organizované a strategickejšie."

Nemecko si vo štvrtok uctilo pamiatku desiatich ľudí, ktorí zomreli vinou vyčíňania neonacistickej skupiny NSU zo Zwickau. Jej troch členov zadržali na konci minulého roka. Od roku 2000 pritom zabili prinajmenšom desať ľudí, z toho osem Turkov, jedného Gréka a jednu zasahujúcu policajtku. Údajne tiež stoja za bombovým útokom v tureckej štvrti z roku 2004, pri ktorom boli zranené dve desiatky ľudí.

Landgraf podľa svojich slov nebol prekvapený existenciou podobnej bunky a schopnosťami jej členov. Zarazila ho skôr bezradnosť bezpečnostných služieb. Policajti sa napríklad dlhú dobu domnievali, že ide o vybavovanie si účtov medzi prisťahovaleckou komunitou kvôli drogám a hazardu.

Podľa Spiegelu zatieňuje štvrtkový obrad, ktorého sa zúčastnila aj kancelárka Angela Merkelová, fakt, že záujem širokej verejnosti o tému síliacich neonacistov v krajine, tri mesiace po zadržaní vrahov začal opadať. "Politický tlak sa zase znižuje," posťažoval sa Wagner.

Podľa neho je ale nutné uvedomiť si závažnosť celej situácie okolo xenofóbie medzi jednotlivými skupinami obyvateľov v Nemecku. "Očakávam, že bude (Merkelová) hovoriť o rasovom mýte v Nemecku a vysvetlí ľuďom, že nie sme etnicky homogénna spoločnosť, ale spoločnosť rozličných etnických skupín," povedal pred obradom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu