Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Vládne sily v Sýrii: Zabili najmenej 100 ľudí, aj desať detí!

Sýrske vládne sily zabili v utorok najmenej 100 ľudí
Sýrske vládne sily zabili v utorok najmenej 100 ľudí

DAMASK - Sýrske vládne sily zabili v utorok najmenej 100 ľudí pri útokoch na dediny a pri delostreleckej paľbe na vzbúrené mesto Homs.

Informovali o tom aktivisti. Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) so sídlom vo švajčiarskej Ženeve medzitým vyzval na každodenné dvojhodinové pozastavenie bojov, aby mohol doručiť naliehavú humanitárnu pomoc hladujúcim a trpiacim civilistom.

Washington, ktorý pripravuje stretnutie západných a arabských krajín s názvom "Priatelia Sýrie", stavajúcich sa proti sýrskemu autokratickému prezidentovi Bašárovi Asadovi, odmietol vylúčiť možnosť, že poskytne zbrane povstalcom.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun informoval, že hľadá kandidáta, ktorého by vymenoval za humanitárneho koordinátora pre Sýriu. Jeho úlohou bude zúčastniť sa na hľadaní politického riešenia konfliktu.

Vládne bezpečnostné sily zabili najmenej 100 ľudí pri útokoch na Homs a pri raziách v dedinách a mestečkách v provincii Idlib neďaleko Turecka.

Medzi zabitými je desať detí a tri ženy, uviedla opozičná organizácia aktivistov Miestne koordinačné výbory. Tá dokumentuje akcie vládnych síl, ktoré označuje za vraždy a porušovanie ľudských práv.

Bezpečnostné sily spustili v noci nadnes paľbu do demonštrantov v hlavnom meste Damask a zranili najmenej štyroch z nich, dodali aktivisti. Násilie teda zasiahlo za posledný týždeň už aj sýrsku metropolu, čo podkopáva Asadove tvrdenia, že 11-mesačné povstanie proti jeho vláde sa obmedzuje len na provincie a činnosť sabotérov. Správy od aktivistov nemožno overiť, pretože vláda zakazuje väčšine zahraničných novinárov vstup do Sýrie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu