Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Iránske bojové lode priplávali do Stredomoria: Izrael je v pohotovosti!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TEHERÁN - Dve iránske bojové lode zakotvili v sýrskom stredozemnom prístave Tartús. V pondelok o tom informovala iránska štátna televízia v anglickom jazyku Press TV, podľa ktorej sa lode doplavili do Sýrie v sobotu.

Účelom ich cesty je podľa televízie výcvik sýrskych námorných jednotiek na základe dohody podpísanej minulý rok. Tlačová agentúra Fars citovala iránskeho ministra obrany Ahmada Vahídího, podľa ktorého sa lode doplavili cez Suezský prieplav. "Irán má právo byť v medzinárodných vodách," zdôraznil a doplnil, že je to dôkaz sily námorníctva islamskej republiky.

Hussein Ebrahim z iránskeho parlamentného výboru pre národnú bezpečnosť a zahraničnú politiku potom podľa televízie dodal, že iránske vojnové lode v sýrskych vodách posielajú Spojeným štátom jasné varovanie, aby sa zdržali akejkoľvek vojenskej intervencie v Sýrii.

Sýria už niekoľko mesiacov bojuje s násilím, v ktoré prerástlo povstanie proti prezidentovi Assadovi. Režim demonštrácie brutálne potláča a niektoré médiá už upozorňujú, že situácia sa blíži občianskej vojne. Ľudskoprávna organizácia tvrdí, že jedenásť mesiacov trvajúca revolúcia si vyžiadala už viac ako sedem tisíc životov.

"Strategické námorníctvo Iránskej islamskej republiky preplávalo Suezským prieplavom druhýkrát od islamskej revolúcie," vyhlásil vrchný veliteľ námorníctva admirál Habibolláh Sajarí. Vo februári 2011 vyslal Irán po prvýkrát od zvrhnutia šacha islamskou revolúciou v roku 1979 do Stredozemného mora dve vojenské lode. Izrael proti tomuto kroku ostro protestoval a svoje námorné sily uviedol do stavu pohotovosti

Izrael veľa nadšenia nezdieľa ani tentokrát a ich prítomnosť označil za provokáciu a podľa televízie al-Džazíra vyhlásil, že obe lode bude pozorne sledovať a nedovolí im priblížiť sa k svojmu pobrežiu.

Napätie medzi Izraelom a Iránom je obrovské a už dlhšiu dobu sa špekuluje o preventívnom útoku židovského štátu na iránske jadrové zariadenia. Západ totiž podozrieva Teherán zo snahy vyrobiť jadrovú bombu a najviac ohrozený sa cíti práve Izrael. Irán svoj jadrový program obhajuje tým, že je mierový.

Západ mu ale neverí a nedávno na neho uvalil ďalšie sankcie, naposledy Európska únia zakázala svojim členským krajinám nákup iránskej ropy. Platné zmluvy mali vypršať v lete, Teherán na to ale zareagoval protiakciou a dovoz ropy zakázal niektorým krajinám už teraz. Už predtým pohrozil, že uzavrie strategický Hormuzský prieliv, ktorým prúdi do sveta ropa z Perzského zálivu.

.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu