Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Obľúbená pláž v Nice bude nefajčiarska, hrozí pokuta

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NICE - Na jednej z najnavštevovanejších pláží v juhofrancúzskom meste Nice bude od začiatku letnej sezóny platiť zákaz fajčenia. Za jeho porušenie budú milovníci tabaku platiť pokutu 38 eur, oznámil dnes podľa agentúry AFP starosta Nice Christian Estrosi.

Zákaz bude zavedený na centrálnej pláži Centenaire na slávnej Anglickej promenáde, na ktorej už predtým boli vykonané úpravy pre to, aby boli voľne prístupne aj vozíčkarom.

"Vyhlásením nefajčiarskych pláží a zón sa konečne nabúrava spájanie prázdnin, oddychu, zábavy a uvoľnenie s fajčením," reagoval so zadosťučinením predseda francúzskej Národnej ligy proti rakovine (LNCC) Gilbert Lenoir.

"Keď sa New York rozhodol vyhlásiť 'nefajčiarska Central Parc', malo to obrovskú medzinárodnú odozvu," pripomenul tiež Lenoir, podľa ktorého to dodalo hybnú silu protifajčiarskemu ťaženiu v Severnej Amerike. Lenoir zároveň vyjadril nádej, že z turisticky renomovaného Nice si vezmú príklad aj ďalšie mestá. K tomu vyzval aj Estrosi, ktorý povedal, že je hrdý na to, že Nice ide zvyšku Francúzska príkladom.

Nice však vo vyhlásení nefajčiarske pláže prvenstvo prinajmenšom vo Francúzsku nedrží. Vlani už to isté pokusne vykonalo mestečko La Ciotat neďaleko Marseille a stretlo sa medzi turistami s jednoznačne kladnými ohlasmi.

Podľa prieskumu agentúry IFOP súhlasia so zákazom fajčenia na plážach tri štvrtiny Francúzov. V krajine rovnako ako vo väčšine štátov západnej a juhozápadnej Európy už niekoľko rokov platí zákaz fajčenia na vybraných verejných miestach vrátane reštaurácií a barov. Po počiatočných rozpakoch sa francúzske obyvateľstvo i tomuto opatreniu prispôsobilo a teraz ho považuje za normálne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu