Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nigérijčana, ktorý v tele pašoval kokaín, odsúdili na 15 rokov

Obžalovaný z pašovania drog prichádza na zasadnutie Krajského súdu v Bratislave
Obžalovaný z pašovania drog prichádza na zasadnutie Krajského súdu v Bratislave (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Nigérijčan Orji Agwu Ikweche, ktorý pašoval kokaín vo vlastnom tele, si odsedí za mrežami 15 rokov. Krajský súd Bratislava na verejnom zasadnutí zamietol jeho odvolanie.

 

Odvolací súd skonštatoval, že prvostupňový súd rozhodol v súlade so zákonom, dôkazy boli vyhodnotené správne a Okresný súd Bratislava I. správne dospel k záveru, že obžalovaný sa dopustil obzvlášť závažného zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi. 

Obžalovaný Afričan v odvolaní namietal výšku trestu ako aj stupeň stráženia. Okresný súd Bratislava I. ho totiž v apríli odsúdil na 15 rokov väzenia s maximálnym stupňom stráženia a zároveň mu udelil zákaz vstupu do krajiny na 12 rokov. 

Tridsaťročného Nigérijčana zadržali na bratislavskom Letisku M. R. Štefánika v marci 2011 po prílete zo Španielska. Podľa obžaloby mu našli v tele kokaín v hodnote viac než 70-tisíc eur. V brušnej dutine mal 78 balíčkov, predbežná expertíza potvrdila, že ide o viac ako 1 400 gramov kokaínu.

Afričan na súde vypovedal, že nevedel o tom, že má v bruchu drogy. Tvrdil, že strýkov známy mu povedal, že preváža antibiotiká, teda lieky, ktoré sú zaťažené veľkým clom. Na dnešnom verejnom zasadnutí tiež vyhlásil, že to nerobil zo zištných dôvodov, ale že ho zneužili. „Je mi to veľmi ľúto, nikdy som predtým takúto vec nespravil, prosím o odpustenie,“ povedal. Trest je podľa jeho slov veľmi vysoký. "Mám snúbenicu, ktorá na mňa čaká. Nedovoľte, aby mi moja prvá chyba zničila život,“ dodal v anglickom jazyku. 

Jeho obhajkyňa pripomenula, že nikdy nebral drogy a ani nebol zapletený do obchodu s drogami. Odvolací súd žiadala, aby Nigérijčanovi trest znížil alebo ho zaradili do ústavu s minimálnym, respektíve stredným stupňom stráženia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu