Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO českého pilota, ktorý zomrel v lietadle: Bál sa vyhadzovu?!

Jaroslav Váňa zomrel včera na infarkt
Jaroslav Váňa zomrel včera na infarkt (Zdroj: Facebook)

PRAHA - Poriadnu drámu zažil v stredu personál Českých aerolínií. Cestou z Varšavy sa totiž hlavnému pilotovi lietadla ATR sa 46 pasažiermi na palube Jaroslavovi Váňovi (†58) urobilo nevoľno a stroj musel na dráhu ruzyňského letiska naviesť jeho kolega. Aj napriek snahe záchranárov hlavný pilot nakoniec zomrel.

Príčinu úmrtia skúseného pilota, ktorý údajne netrpel žiadnymi zdravotnými problémami, určí až súdna pitva. Podľa prezidenta Českého združenia dopravných pilotov ČSA CZALPA Petera Žmolíka ale za tým môže byť aj dlhodobý stres, ktorý piloti Českých aerolínií kvôli prepúšťaniu prežívajú. "Je to hlboká ľudská tragédia, kapitán Váňa bol vynikajúci pilot a zároveň skvelý človek," povedal Žmolík.

Zosnulý pilot bol medzi kolegami naozaj obľúbený. "Každý s ním rád lietal, pretože s ním vždy bola sranda. Bol to bodrý a ukecaný človek, pomaly celý let nezavrel ústa," zaspomínala si na kapitána letuška ČSA.

Bezpečnosť cestujúcich podľa leteckej spoločnosti ohrozená nebola, so strojom pristál druhý z pilotov. "Ide o situáciu, na ktorú sú piloti pri výcviku pripravovaní," ubezpečila hovorkyňa ČSA Hana Hejsková. O smrti jedného z pilotov ale pasažieri informovaní neboli. "Nepovedali nám, že umrel, len, že sa máme pripraviť na núdzové pristátie. Potom k lietadlu prišli záchranári a naložili ho na nosidlá," uviedol jeden z cestujúcich.

Kvôli mimoriadnej situácii dostalo lietadlo prednosť pred ostatnými spojmi. Tie museli vo vzduchu počkať, kým pristane. Na ploche boli na núdzové pristátie pripravení okrem záchranárov aj hasiči.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu