Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nová politika Pentagonu posunie ženy bližšie k bojovej línii

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

WASHINGTON - Americká armáda oznámila novú politiku, ktorá rozšíri pracovné príležitosti pre ženy a priblíži ich bojovým pozíciám.

Ženám však aj naďalej bude zakázané slúžiť v pechote, obrnených jednotkách a špeciálnych operáciách, čo sú najnebezpečnejšie posty zamerané na boj s nepriateľom.

Ženy - vojačky nesmeli byť podľa doterajších pravidiel súčasťou menších jednotiek, ako sú brigády so zhruba 3500 príslušníkmi spolu s vysokým velením a podporným personálom. Po novom budú ženy môcť byť začlenené aj do práporov s približne 800 členmi, čo znamená bližší kontakt s frontovou líniou, uviedla spravodajská webstránka BBC.

Zmena umožní ženám prístup k 14.000 pracovným miestam, ktoré im boli pred tým odopreté - a to od opravy tankov po odpaľovanie rakiet. Naďalej im bude zakázaných 238.000 miest, čo je takmer pätina z celkových ozbrojených síl USA.

"Je to veľmi dôležité na vyskúšanie spôsobov, ako ponúknuť väčšie príležitosti ženám v armáde," uviedol vo štvrtok hovorca Pentagónu George Little. "Minister obrany (Leon) Panetta verí, že toto je len začiatok, nie koniec procesu."

Príslušníčky tzv. nežného pohlavia tvoria v súčasnosti zhruba 14 percent amerických ozbrojených síl. Podľa údajov, vo vojnách v Iraku a Afganistane bolo zabitých 144 vojačiek, čo je približne dve percentá celkových amerických obetí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu