Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Historický úlovok: V Mexiku zabavili 15 ton čistého pervitínu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MEXIKO - Mexická armáda zabavila v štáte Jalisco na západe krajiny 15 ton pervitínu. Ako informovala agentúra AP, vojaci odhalili pravdepodobne historické množstvo tejto omamnej látky v úkryte na predmestí druhého najväčšieho mexického mesta Guadalajara.

Podľa agentúry AP neposkytli mexické úrady informáciu, aké najväčšie množstvo sa v minulosti podarilo zadržať. Najnovšie dostupné údaje o zhabaní pervitínu z Úradu OSN proti drogám a zločinu pochádzajú z roku 2009 a uvádzajú, že celosvetovo bolo za tento rok zhabaných 31 ton pervitínu.

Nález mexickej armády je takmer päťkrát väčší ako najväčšie zhabané množstvo látky z minulého leta, ktoré predstavovalo 3,1 tony. Zároveň sa jedná o dvojnásobok celkového množstva zabaveného v Mexiku v roku 2009 podľa čísel OSN.

Mexiko je podľa amerických úradov jedným z hlavných zdrojov metamfetamínu predávaného v Spojených štátoch. Jeho výroba rastie, pričom najväčšia časť produkcie je pripisovaná kartelu Sinaloa, ktorý vedie Joaquin Guzman, prezývaný El Chapo. Americké ministerstvo financií považuje Guzmana za najvýznamnejšieho drogového dílera na svete.

Jalisco považovali policajti dlho za centrum obchodovania práve kartelu Sinaloa. Správy ale nepotvrdili, že išlo o túto zločineckú organizáciu, ktorá okrem iného obchoduje s väčším množstvom chemikálií používaných na výrobu pervitínu v priemyselnom rozsahu.

Podľa dostupných správ je zároveň možné, že sa produkcia drog začala šíriť do Guatemaly, ktorá by sa mala stať novou výrobnou základňou. Mexická polícia zadržala len v decembri 675 ton chemikálií, ktoré mierili do Guatemaly.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu