Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Turek predával drogy na parkovisku nákupného centra

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOŠICE – Na výnimočný trest 25 rokov odňatia slobody v ústave s maximálnym stupňom stráženia odsúdil Okresný súd Košice I Yalcina Y. (41 r.). Občana Tureckej republiky s trvalým pobytom v Spolkovej republike Nemecko a prechodne bytom v Košiciach uznal vinným z držania psychotropných látok a obchodovania s nimi.

Súd považoval za dokázané, že cudzinec doviezol na Slovensko 13 175 gramov amfetamínu. Z toho 3 680 gramov podľa rozsudku vo februári 2011 predal na parkovisku pred hypermarketom v Košiciach agentovi policajného zboru za 15 500 eur.

O necelých šesť týždňov neskôr predal na Dopravnej ulici v Košiciach policajnému agentovi za 31-tisíc eur ďalších 6 351 gramov. Pri tejto transakcii Yalcina Y. zadržali príslušníci policajného pohotovostného útvaru. V aute mu policajti našli ešte 2 424 gramov drogy a pri prehliadke jeho košického bytu 720 gramov. Zo zaisteného množstva amfetamínu by bolo možné podľa znalca pripraviť najmenej 201-tisíc a najviac 403-tisíc jednorazových dávok.

Okresný súd Yalcina Y. odsúdil aj za nedovolené ozbrojovanie, keďže pri zadržaní mal pri sebe ruský revolver kalibru 7,65 milimetrov aj s nábojmi. Na zbraň nemal povolenie.

Turek počas vyšetrovania aj na začiatku hlavného pojednávania odmietol vypovedať. V záverečnej reči vyhlásil, že chemická látka nie je droga, ale vitamínový prípravok pre športovcov, ktorý je v Nemecku bežne dostupný.

Hlavnými dôkazmi proti nemu bola výpoveď policajného agenta, ktorý pre utajenie vypovedal cez telemost, a posudok znalca z farmácie. Za množstvo drogy, ktorej dovoz kládol prokurátor obžalovanému za vinu, mu hrozil trest od 20 rokov až doživotie. Keďže mu súd ukladal trest za dva trestné činy, použil sprísňujúcu, takzvanú asperačnú zásadu. Rozsudok nie je právoplatný, Yalcin Y. sa proti nemu hneď na pojednávaní odvolal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu