Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Otrasný rekord: Žraloky vlani zabili najviac ľudí za 20 rokov!

Mladík v Južnej Afrike zomrel tento rok po útoku žraloka
Mladík v Južnej Afrike zomrel tento rok po útoku žraloka (Zdroj: Roger Bulbring)

MIAMI - Vlani došlo vo svete k 75 nevyprovokovaným útokom žralokov na ľudí. Zabili ich 12, čo je najviac za uplynulých 20 rokov a dvojnásobok oproti roku 2010. V 60 percentách prípadov zaútočili žraloky na surferov, v 35 percentách na plavcov a iba v piatich percentách na potápačov.

Vyplýva to z výročnej správy, ktorú v utorok zverejnili vedci na Floride a čerpala z nej agentúra AP.

V USA nedošlo ani k jednému útoku so smrteľnými následkami, uviedol riaditeľ Medzinárodného záznamu o útokoch žralokov, ktorý vedie Múzeum prírodných vied na Floridskej univerzite, ichtyológ George Burgess.

Podľa jeho vyjadrenia počet obetí výrazne stúpol, pretože turisti sa odvažujú do vôd v oblastiach vzdialených od kvalitnej lekárskej starostlivosti.

Napriek nárastu obetí ľudia predstavujú oveľa väčšiu hrozbu pre žraloky než tieto pre ľudí, zdôraznil. "Pri rybolove zabíjame ročne 30-70 miliónov žralokov - tak kto zabíja koho?"

Žraloky spôsobili minulý rok smrť troch ľudí v Austrálii, po dvoch na Seychelských ostrovoch, v Juhoafrickej republike a na ostrove Réunion a po jednom v Kostarike, Keni a Novej Kaledónii.

V USA vlani žraloky zaútočili na ľudí 29-krát, najčastejšie na Floride, ale nikoho nezabili. Úmrtnosť po útokoch žralokov v USA stabilne klesá už desať rokov.

Viackrát, ale bez obetí na životoch, minulý rok žraloky zaútočili tiež v Austrálii (11), Juhoafrickej republike (5), Réunione (4), Indonézii (3), Mexiku (3), Rusku (3), na Seycheloch (2) a v Brazílii (2).

Ľudia však nepatria k obľúbenej strave žralokov, ktoré si surfujúcich ľudí na morskej hladine mora zvyčajne pomýlia s tuleňmi, rybami či korytnačkami.

"Keď ste pod vodou, je oveľa menšia šanca, že si vás žraloky pomýlia, pretože sa vzájomne vidíte. Surfovanie zahŕňa veľa plávania, kopania a špliechania," vysvetľoval Burgess.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu