Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kruté počasie v Európe stále zabíja, vyžiadalo si už vyše 280 životov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BELEHRAD - Mrazivá zima spojená s fujavicou aj dnes pripravila o život ľudí po celej Európe a počet obetí dosiahol vyše 280 - väčšina z nich zahynula na Ukrajine, kde cez víkend zomrelo ďalších 30 osôb.

Kruté počasie na Ukrajine, keď teploty na niektorých miestach klesali na mínus 30 stupňov Celzia, si od začiatku zimy vyžiadalo už najmenej 131 životov, zväčša bezdomovcov. Túto zimu museli v bývalej sovietskej republike hospitalizovať s podchladením vyše 1800 ľudí a 75.000 osôb vyhľadalo pomoc v jednom z 3000 útulkov, poskytujúcich teplú stravu a nápoje. V Poľsku zamrzlo osem ľudí a celkový počet obetí tejto krutej zimy je 53. Najmenej šesť osôb zomrelo na otravu oxidom uhoľnatým, čo zapríčinili chybné vykurovacie systémy.

V pobaltskej Litve si súčasné mrazy mínus 30 stupňov Celzia vyžiadali ďalšie tri ľudské životy. Hoci na Balkáne sú mrazy o čosi miernejšie, v Rumunsku zamrzlo šesť ľudí a náhly prílev studeného vzduchu si tak vyžiadal celkovo 34 obetí. Vo Francúzsku žena s Alzheimerovou chorobou odišla z domova pre dôchodcov v Toulouse len v pyžame a našli ju mŕtvu v parku. Dvaja francúzski bezdomovci zomreli na podchladenie. Početné úmrtia hlásili v posledných dňoch aj v Českej republike, na Slovensku a v Maďarsku, pričom fujavica ochromila život na väčšine územia bývalej Juhoslávie, informovala v správe nemecká tlačová agentúre DPA.

V Srbsku zahynulo deväť ľudí: traja psychiatrickí pacienti, ktorí sa túlali nedostatočne oblečení, traja bezdomovci a traja straší dedinčania, ktorí zahynuli, keď si odskočili z domu vybaviť nutné záležitosti. Ďalší človek, ktorého nezvestnosť oznámili pred šiestimi dňami, je podľa predpokladov úradov mŕtvy. Srbsko zápasí s obnovením infraštruktúry. Úrady uvažujú o vyhlásení celoštátneho stavu núdze a školská dochádzka je celý nasledujúci týždeň zrušená, aby sa krajina vyhla dopravných zápcham a odľahčila sa preťažená energetická sústava.

V častiach Chorvátska, Bosny a Čiernej Hory priniesla fujavica až dva metre snehu. V sobotu a dnes hlásili v Chorvátsku najmenej tri obete a jednu v Čiernej Hore, kde našli pri ceste mŕtveho Rusa. V čiernohorskom meste Berane v horách sa pod váhou snehu zrútila strecha telocvične, ale zranenia neboli hlásené. V Bosne a Hercegovine museli dnes záchranári vrtuľníkmi evakuovať chorých a dovážať potraviny pre tisíce ľudí, uviaznutých vo vyše 100 obciach. Krajinu postihlo najhustejšie sneženie v jej histórii. V hlavnom meste Sarajevo napadol meter snehu a bol tam vyhlásený stav núdze.

Strechy, ktoré sa zrútili kvôli snehu, zabili v Taliansku dvoch ľudí pri dvoch nešťastiach. Pri Ríme našli zamrznutého bezdomovca z Ukrajiny. Dokonca aj severná Afrika trpí zimným počasím. Deti, ktoré nikdy nevideli sneh, sa teraz vo vysoko položených častiach alžírskeho hlavného mesta guľujú. Cesty k niekoľkých dedinám v horskej oblasti Kabýlia pri pobreží zasypal sneh a obyvatelia sú odrezaní od okolitého sveta. Pápež Benedikt XVI. si dnes obliekol kabát, keď dával na vatikánskom Námestí svätého Petra požehnanie hŕstke pútnikov, ktorých neodradila od návštevy námestia ani nezvyčajne krutá zima. Sneh napadol aj na španielskych Baleárskych ostrovoch v Stredozemnom mori.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu