Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Mrazy na Balkáne sa zhoršujú, v Európe zahynulo vyše 500 ľudí

Pohľad na zasneženú dedinku v Albánsku Zobraziť galériu (5)
Pohľad na zasneženú dedinku v Albánsku (Zdroj: SITA)

BELEHRAD/KYJEV - Západný Balkán sužujú najväčšie mrazy tejto zimy. Ortuť teplomerov tu klesla na mínus 28 stupňov Celzia. Ďalšie štyri obete mrazov boli dnes zaznamenané v Bosne a Hercegovine, dve v Čiernej Hore a jedna v Srbsku.

Mráz počas posledných desiatich dní zabil v Európe podľa agentúry AFP viac ako 500 ľudí. Najviac postihnutá Ukrajina pritom prestala vydávať každodenné aktualizácie obetí. Naposledy v stredu mala 135 obetí mrazov, pričom 112 zomrelo priamo na podchladenie.

Na západnom Balkáne padlo podľa agentúry AFP od minulého týždňa za obeť mrazom 32 ľudí, z toho 13 v Srbsku, 11 v Bosne a Hercegovine, tri v Chorvátsku, tri v Čiernej Hore a po jednom v Macedónsku a Albánsku.

V Bosne je obzvlášť vážna situácia v Mostare, kde 15.000 domácností je už tretí deň po sebe bez elektriny. Stĺpy elektrického vedenia poničil silný vietor a ich oprava môže trvať niekoľko dní.

Na mínus 28 stupňov klesli teplomery v bosnianskom meste Sokolac a v srbskom meste Smederevska Palanka. V Sarajeve dnes bolo nameraných mínus 23 stupňov a v Belehrade mínus 22. V bulharskom meste Vidin na Dunaji dnes teplota klesla na mínus 28,6 stupňa.

V Srbsku, Chorvátsku, Bosne, Macedónsku, Čiernej Hore a v Albánsku je celkom 70.000 ľudí, teda zhruba 25.000 domácností, odrezaných od sveta v dedinách postihnutých snehovou kalamitou.

Lodná doprava na takmer úplne zamrznutom Dunaji bola zastavená. Srbské úrady obmedzili dodávky prúdu podnikom, ktoré spotrebujú veľké množstvo elektriny, ale pritom nemajú strategický význam. Zužujú sa aj zásoby zemného plynu. Stačia len na 20 dní, uviedol riaditeľ štátnej srbskej plynárenskej spoločnosti Dušan Bajatović.

Na ďalšiu vlnu mrazov a sneženia sa pripravuje Taliansko, ktoré zaskočil vpád zimného počasia koncom minulého týždňa. Úrady tu hlásia 43 obetí. Armáda doteraz nesprístupnila niektoré dediny odrezané od sveta až trojmetrovou vrstvou snehu. V Ríme napadlo až 30 centimetrov snehu, najviac za posledných 27 rokov.

V Poľsku polícia varuje pred vchádzaním s automobilmi na zamrznuté hladiny Mazurských jazier. Po dvoch týždňoch mrazov je na nich zhruba 20 centimetrov silný ľad.

V uplynulých dňoch sa niekoľko motoristov zúčastnilo improvizovaných pretekov na ľade. Minulý týždeň sa na jednom z jazier prepadol so svojím vozidlom rybár, ktorý si chcel cez zamrznutú hladinu skrátiť cestu domov. Mužovi sa podarilo pretiahnuť okienkom automobilu a zachrániť sa.

Pravdepodobne najhoršia mrazivá vlna zasiahla Ukrajinu, kde si do stredy vyžiadala 135 obetí. Desiatky mŕtvych však hlási Rumunsko. Oficiálne 110 obetí mrazov od začiatku roka má Rusko a napríklad v pobaltských štátoch ich je 34. V Poľsku je 77 priamych obetí mrazu. K nim treba pripočítať približne 50 osôb, ktoré sa otrávili oxidom uhoľnatým z chybných kachlí.

Na mnohých miestach už zamrzlo aj more. Napríklad v Kerčskom prielive medzi Čiernym a Azovským morom zamrzlo v ľade na hranici Ruska a Ukrajiny vyše 130 lodí.

Naopak mnohí Holanďania by teraz možno východoeurópske mrazy potrebovali. Už to vyzeralo, že túto nedeľu bude možné po rokoch usporiadať tradičný korčuliarsky maratón na zamrznutých kanáloch 11 miest Frízska. Usporiadatelia však dnes oznámili, že akcia sa pravdepodobne konať nebude, pretože ľad je na mnohých miestach príliš tenký.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu