Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Medzi haváriou Costa Concordie a evakuáciou prešlo priveľa času

Costa Concordia
Costa Concordia

RÍM - Pierluigi Foschi, úradujúci šéf spoločnosti Costa Crociere, prevádzkovateľa výletnej lode Costa Concordia, ktorej havária z 13. januára si vyžiadala najmenej 17 obetí, odmietol dnes na pôde Senátu bezpečnostné nedostatky na palube plavidla.

Podľa jeho slov bola posádka vhodne pripravená na zvládnutie krízových situácií a personál absolvuje každé štyri týždne výcvik na zvládnutie núdzových situácií.

Foschi však poukázal na skutočnosť, že medzi haváriou a povelom na evakuáciu prešlo podľa jeho názoru priveľa času. Tento aspekt tragických následkov nešťastia je predmetom vyšetrovania talianskych justičných orgánov.

Podľa Foschiho sa Costa Concordia aj v prípade, že by sa ju podarilo vrátiť do prístavu, nikdy už nevydá na výletnú plavbu. S odčerpávaním paliva z lode by sa malo začať v stredu. "Potrebujeme ešte 24 hodín na inštaláciu čerpadiel," citovala manažérove slová rakúska agentúra APA.

Spoločnosť Costa Crociere ponúkla pasažierom Costa Concordie v uplynulých dňoch odškodné 11.000 eur na osobu za stratu batožiny a spôsobenú traumu z havárie. Súčasne informovala, že cestujúcim uhradí aj všetky výdavky za plavbu, cestovné náklady a akékoľvek zdravotnícke výdavky, ktoré mali účastníci po havárii lode.

Pasažieri a členovia posádky výletnej lode majú však aj možnosť podať žalobu, ak by s dosiahnutou dohodou o odškodnom neboli spokojní.

Costa Crociere je talianskou pobočkou nadnárodnej spoločnosti Carnival Corporation, ktorá je najväčším prevádzkovateľom výletných lodí na svete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu