Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Posledný zachránený z Concordie privolal pomoc búchaním panvicami

Ilustračné foto
Ilustračné foto

RÍM - Posledným človekom, ktorého zachránili z vraku stroskotanej výletnej lode Costa Concordia, je námorný kapitán Manrico Giampedroni. Pozornosť záchranárskych tímov pritiahol tak, že búchal panvicami na steny potopenej lodnej reštaurácie, kde bol uväznený 36 hodín.

"Chcel som prilákať pozornosť, tak som použil panvicu, aby som urobil hluk," povedal Manrico Giampedroni pre BBC. "Cez okná som videl skupiny záchranárov a pokúsil som sa kričať. Keď za mnou prišiel prvý hasič, objal som ho. Tí chlapci sú neuveriteľní. Do troch hodín som bol odtiaľ preč," dodal 57-ročný zachránený Talian.

Giampedroni bol na výletnej lodi vysokopostaveným členom posádky - pracoval ako lodný hospodár a riaditeľ služieb pre kabíny zákazníkov. Keď talianska výletná loď Costa Concordia, patriaca spoločnosti Costa Cruises, narazila 13. januára na podmorské skaly v blízkosti ostrova Giglio a prevrátila sa na bok, zostal na palube a do poslednej chvíle pomáhal pasažierom nastúpiť do záchranných člnov. Giampedroni sa však pošmykol a padal sedem metrov, až skončil v napoly potopenej reštaurácii, kde uviazol. Priestory začala zapĺňať voda.

Pád spôsobil, že Giampedroni si zlomil ľavú nohu na dvoch miestach. Dokázal sa však istý čas udržať nad hladinou vody - balansoval na zdravej nohe "ako plameniak" navrchu niekoľkých plávajúcich stolov a stoličiek. "Podarilo sa mi dostať k sendviču a kokakole, ktoré plávali okolo mňa vo vode. Schmatol som ich, takže aspoň som mal čo jesť a piť. Usrkával som si aj z fľaše Cognacu, prvýkrát v živote," povedal Giampedroni.

Vďaka panviciam na vyprážanie ho objavili záchranári a letecky previezli do talianskeho mesta Grosseto, kde mu ošetrili zranenia. Napriek desivým skúsenostiam s výletnou loďou Giampedroni vyhlásil, že nemá v úmysle zmeniť zamestnanie. "Len čo budem môcť, chcem sa vrátiť do práce pre spoločnosť Costa Cruises. Nič nechcem viac ako toto," uviedol Giampedroni pre BBC.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu