Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Zatkli šéfa firmy, ktorá predávala škodlivé prsné implantáty

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MARSEILLE - Francúzska polícia zatkla dnes Jeana-Clauda Masa, šéfa firmy PIP (Poly Implant Prothése), ktorá spôsobila medzinárodný zdravotnícky škandál predajom škodlivých prsných implantátov s podradným silikónom. Mas môže byť obvinený z neúmyselného zabitia, informoval policajný zdroj agentúru Reuters.

Masa zatkli okolo 07.00 h v jeho dome na juhu Francúzska a polícia prehľadala jeho priestory. Vo väzbe ho budú zadržiavať 48 hodín, kým vyšetrovatelia nerozhodnú, či ho obvinia z neúmyselného zabitia a poškodenia zdravia.
      
Na základe vyšetrovania začatého v prístavnom meste Marseille, ktoré sa nachádza neďaleko bývalého areálu firmy PIP, zatkli aj druhého riadiaceho pracovníka spoločnosti Clauda Coutyho.
      
Mas, ktorý predal po celom svete približne 300.000 prsných implantátov, nedávno prehovoril prvýkrát od decembrového vypuknutia škandálu. Priznal, že pri výrobe implantátov používal neschválený a nevyhovujúci silikón, ale odmietol názor, že tento materiál predstavoval zdravotné riziko.

Firmu PIP zatvorili v marci 2010, keď kontrolóri zistili, že používa zdravotne nevhodný silikón, a v decembri 2011 francúzska vláda odporučila ženám, aby si dali implantáty od firmy PIP odstrániť. To vyvolali poplach v celom svete, vrátane Slovenska či Česka.
      
Niekoľko manažérov spoločnosti PIP sa má podľa očakávania postaviť v októbri pred súd v Marseille. Dovtedy bude prebiehať vyšetrovanie podvodu a nekalých obchodných praktík, z ktorých je firma podozrivá. PIP bola v minulosti tretím najväčším predajcom prsných implantátov na svete.
      
Vo Francúzsku podalo sťažnosť proti Masovi približne 2700 žien.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu