Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Krutá zima v USA zabíjala, z potoka vytiahli mŕtve dieťa

Zimná búrka vo Washingtone
Zimná búrka vo Washingtone (Zdroj: SITA)

SEATTLE - Mohutná zimná búrka na tichomorskom pobreží severozápadu USA priniesla dnes do štátu Washington mrznúci dážď a život na väčšine jeho územia sa zastavil. Dočasne zatvorili letisko v Seattli, desaťtisíce ľudí postihol výpadok elektriny a stovky áut skĺzli z ciest, uviedla agentúra AP.

Guvernér štátu Washington Chris Gregoire vyhlásil stav núdze a povolil využitie vojakov Národnej gardy v prípade potreby.

V susednom štáte Oregon si fujavica vyžiadala najmenej jeden ľudský život. Ide o malé dieťa, ktorého telo vytiahli z potoka, kam víchor zmietol auto z parkoviska pri potravinách. Záchranári dnes ešte pátrali po dospelom človeku z toho istého auta.

Mrznúci dážď a ľadové krúpy spôsobili množstvo havárií v oblasti Seattlu, najväčšieho mesta v štáte Washington, keďže jeho vodiči väčšinou nie sú zvyknutí na šoférovanie na snehu a ľade. Posledný silný mrznúci dážď bol v Seattli v decembri 1996, uviedla miestna meteorologická služba. Na tamojšom letisku napadlo najviac snehu od roku 1954.

Mrznúci dážď a poľadovica nasledovali po výdatnom stredajšom snežení. V Olympii, hlavnom meste štátu Washington, napadalo takmer 30 centimetrov čerstvého snehu.

Úrady sa v nasledujúcich dňoch obávajú záplav, keďže nastane oteplenie. Oregon nezažil takú snehovú nádielku ako Washington - ale zato husté lejaky. Silný vietor bičoval časti oregonského pobrežia a spôsobil výpadky elektriny, ktoré spočiatku postihli desaťtisíce zákazníkov. Vietor dosahoval v nárazoch až 182 kilometrov za hodinu. Zatiaľ neprišli správy o vážnych škodách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu