Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Budapešť bude čeliť trom konaniam zo strany EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Maďarsko môže v priebehu tohto týždňa očakávať až tri legislatívne konania zo strany Európskej únie, v troch separátnych záležitostiach, potvrdil dnes na tlačovej besede s novinármi akreditovanými v Bruseli hovorca Európskej komisie.

Konzervatívna vláda maďarského premiéra Viktora Orbána sa zaslúžila o vlnu medzinárodnej kritiky po tom, ako zaviedla sériu nových zákonných opatrení a ústavných zmien, ktoré podľa jeho kritikov ešte viac koncentrujú moc v krajine do jeho vlastných rúk.

Minulý týždeň Európska komisia vydala vyhlásenie, v ktorom poukázala na obavy z implementácie zákonov, ktoré zasahujú do súdneho systému v krajine, do ochrany osobných údajov a tiež okliešťujú nezávislosť Maďarskej národnej banky.

Predseda EK José Manuel Barroso vo štvrtok v Kodani, počas oficiálneho preberania dánskeho predsedníctva v EÚ potvrdil, že komisia prijme v utorok 17. januára rozhodnutie o tom, ako ďalej postupovať voči Maďarsku.

Oficiálne rozhodnutie možno očakávať v utorok popoludní, pretože kolégium komisárov začne o ňom rokovať okolo 13.00 hodiny na pôde Plenárneho zasadania Európskeho parlamentu v Štrasburgu.

"Očakávame oznámenie procedúr o priestupkovom konaní vo všetkých troch prípadoch," povedal dnes v Bruseli hovorca EK, čím odpovedal na otázku novinárov, či EK konštatovala porušenie základných zákonov EÚ.

Znamená to, že Európska komisia "zatlačí" na Budapešť najmä pri náprave legislatívnych opatrení týkajúcich sa nezávislosti maďarskej centrálnej banky. Podľa nemenovaných diplomatov EÚ, ktorých dnes cituje tlačová agentúra DPA, by to znamenalo, že Maďarsko musí túto záležitosť vyriešiť skôr ako požiada EÚ a Medzinárodný menový fond (MMF) o ďalší balík finančnej pomoci pre národnú ekonomiku.

Diplomat, ktorého cituje DPA, povedal, že vláda v Budapešti zrejme dostane krátky, maximálne mesačný termín na to, aby odstránila obavy EÚ ohľadom nezávislosti centrálnej banky Maďarska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu