Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Európa má obrovský problém: Môžu nás zabiť superbaktérie!

Spotreba antibiotík v krajinách Európy. Slovensko je priemer.
Spotreba antibiotík v krajinách Európy. Slovensko je priemer. (Zdroj: blikk.hu)

MAGYARORSZÁG - Maďarský denník Blikk v nedeľu upozornil na nebezpečenstvo rozšírenia superbaktérií odolných voči antibiotikám. V Európe na ne ročne zomrie približne 25-tisíc ľudí a epidemiologické centrum preto už vydalo varovanie pred katastrofou.

V Maďarsku registrujú 2500 nakazených touto takzvanou multirezistentnou baktériou, ktorá úspešne odoláva akýmkoľvek liekom. "Po celej Európe môže ochorieť vplyvom vraždiaceho patogénu aj 400-tisíc ľudí. Kým baktérie sú čoraz odolnejšie a čoraz ľahšie dokážu ´oklamať´ tablety, výrobcovia liekov prichádzajú so stále menej účinnými medikamentmi a rezistentné patogény čoraz častejšie zabíjajú,“ upozornilo európske epidemiologické centrum.

Podľa Blikku je dôvodom úspešného rozmnožovania týchto superbaktérií ich inteligencia. Na druhej strane ich odborníci častokrát nedokážu včas a správne identifikovať a pacientom nasadzujú antibiotiká bez toho, aby to konzultovali s lekármi.

„Je veľmi dôležité, aby sme sa nesnažili liečiť pilulami, ktoré nám ostali v šuplíkoch po liečení chorôb, ktoré nás postihli v minulosti,“ zdôraznila Emese Szilágyiová z Národnej epidemiologickej centrály v Maďarsku.

A keďže sa na trhu pravdepodobne tak rýchlo neobjavia ani novšie ani účinnejšie lieky, je možné, že nás v budúcnosti čaká katastrofa. „Vývoj antibiotík je na jednej strane veľmi zdĺhavý proces (môže trvať od 5 do 10 rokov), na strane druhej je to aj extrémne nákladná záležitosť, ktorá sa výrobcom liekov nerentuje podľa ich predstáv,“ dodala Szilágyiová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu