Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Kim Čong-un požiadal USA o potravinovú pomoc

Kim Čong-un
Kim Čong-un

TOKIO - Nové severokórejskej vedenie požiadalo Spojené štáty o potravinovú pomoc. Oznámila to dnes japonská agentúra Kjódó s tým, že prosbu odovzdal Pchjongjang už v decembri diplomatickou cestou na pôde OSN.

Podľa japonskej agentúry ide o prvú žiadosť, ktorú Washingtonu adresoval nový vodca KĽDR Kim Čong-un, ktorý sa ujal moci po smrti svojho otca Kim Čong-ila. Američania vraj síce pomoc odmietli, nevylúčili ju ale do budúcnosti v prípade, že KĽDR dodrží svoje medzinárodné záväzky.

Spojené štáty trvajú predovšetkým na zastavení kontroverzného severokórejského jadrového programu vrátane uzavretie kapacít na obohacovanie uránu, čo je proces nevyhnutný pri vývoji jadrovej zbrane. Chcú tiež záruky, že prípadná pomoc nepadne do rúk straníckeho aparátu, namiesto toho, aby sa dostala k hladujúcim.

Podľa juhokórejských a japonských analytikov je žiadosť KĽDR adresovaná Washingtonu dôkazom skutočne kritickej ekonomickej situácie na severe Kórejského polostrova. Zároveň naznačuje, že nový vodca sa chce ekonomike venovať so všetkou vážnosťou.

Podľa dostupných informácií rokovali emisári KĽDR a USA o potravinovej pomoci aj na stretnutí v Pekingu v polovici decembra, teda ešte pred smrťou Kima staršieho. Dosiahli údajne vtedy dohody o tom, že Pchjongjang pozastaví program obohacovania uránu. KĽDR na schôdzke údajne požadovala potravinovú pomoc vo forme dodávok ryže, USA boli ochotné dodať KĽDR vitamínové doplnky a pečivo pre deti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu